Прокурор Олександр Кожушко з Черкас відсудив підвищення пенсії до 99 тис. грн

15:08, 09.11.2017
Прокурор Олександр Кожушко з Черкас відсудив підвищення пенсії до 99 тис. грн

Прокурор і інвалід Олександр Кожушко.

"Золотий" прокурор з Черкащини Олександр Кожушко, у розквіті сил, домігся через суд підвищення пенсії по інвалідності до 99 тисяч гривень.

 

Про це повідомляє черкаський сайт «Кропива» у четвер.

 

Він має 15-річний стаж роботи в органах прокуратури. 39-річний службовець очолював Канівську міжрайонну прокуратуру, а найвищою посадою в його кар’єрі була посада прокурора м. Черкаси, яку обіймав у 2015 році.

 

Після реформи прокуратури та створення місцевих прокуратур перебрався до апарату Черкаської обласної прокуратури де нині обіймає посаду заступника начальника відділу управління прокуратури області.

 

У віці 36 років в вересні 2014 року отримав статус інваліда другої групи та відповідно пенсію по інвалідності. Згідно декларацій прокурора у 2015 році він отримав 74 тис. грн. пенсії, а у 2016 році – 99 тис. грн. відповідно. Розмір пенсії визначений у 70% від суми заробітної плати.

 

Коли відбулося підвищення заробітних плат в прокуратурі, прокурор звернувся до пенсійного фонду про перерахунок пенсії по інвалідності та отримав відмову.

 

Згодом Олександр Кожушко через суд домігся перерахунку пенсії. В ході судового розгляду по скороченій процедурі Соснівським районним судом м. Черкаси позов прокурора про перерахунок було задоволено.

 

Суд приймаючи відповідне рішення, посилався на окремі рішення Конституційного суду України та вказував на необхідність додаткових гарантій соціальної захищеності категорії громадян, служба яких в правоохоронних органах держави пов'язана з ризиком для життя і здоров'я, підвищеними вимогами до дисципліни, професійної придатності, фахових, фізичних, вольових та інших якостей. Це повинно компенсуватися наявністю підвищених гарантій соціальної захищеності, тобто комплексу організаційно-правових економічних заходів, спрямованих на забезпечення добробуту саме цієї категорії громадян як під час проходження служби, так і після її закінчення. До такої категорії безперечно потрапив і черкаський прокурор.

 

Декілька разів пенсійний фонд намагався оскаржити рішення Соснівського суду в апеляційній інстанції, однак Київський апеляційний адміністративний суд відмовляв у прийнятті справи до розгляду.

 

Нагадаємо, що "золотий" прокурор Олександр Кожушко став більш відомим тим, що для збереження заощаджень обрав солідний антикваріат у вигляді колекційних монет.

 

В його колекції з десяти золотих монет номіналом 5 царських рублів, шість монет складають неабияку цінність серед елітних нумізматів та коштують по декілька десятків тисяч доларів кожна. Але для нумізматів вони є безцінними.