У Польщі нарахували майже мільйон українських біженців

16:35, 13.12.2023
У Польщі нарахували майже мільйон українських біженців

Кількість українців із тимчасовим захистом у Польщі перевищила 957 тисяч осіб. (Фото: ewl.com.ua)

Кількість українських біженців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі, вперше перевищила 957 тисяч осіб.

 

Таке зростання зафіксовано  вперше з березня 2023 року.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать дані Міграційної платформи EWL.

 

Зокрема, за даними Євростату, на кінець жовтня 2023 року кількість українців із тимчасовим захистом у Польщі перевищила 957 тисяч осіб. Це свідчить про зміну нинішньої тенденції до зниження числа біженців, вважають експерти EWL.

 

Зазначається, що порівняно із вереснем, у жовтні кількість українців у Польщі збільшилася приблизно на 2 тисячі осіб. У березні 2023 року кількість українських біженців у Польщі становила 995 тисяч осіб.

 

"Кілька місяців тому ми спостерігали зростання хвилі виїзду громадян України з Польщі. Зараз ця тенденція змінюється. Оскільки настають холодні місяці, триває війна, а Росія посилює свої атаки на енергетичну інфраструктуру України, ми бачимо збільшення кількості біженців", – каже прессекретар платформи EWL Анатолій Зимнін.

 

Крім того, в кінці року у Польщі традиційно стає більше пропозицій роботи у сферах логістики чи електронної комерції, які доступні для людей без досвіду та знання мови.

 

Ці обставини, на думку експерта, можуть сприяти збереженню тенденції напливу біженців до Польщі.

 

Згідно із даними Євростату, кількість українських біженців зростає у всіх країнах ЄС, крім Данії. У попередні місяці люди масово виїжджали із кількох країн Європи, серед яких була Польща.

 

У жовтні 2023 року кількість втікачів від війни зросла на 50 тисяч людей. Основними країнами ЄС, в яких українці отримали тимчасовий захист, були Німеччина (1 млн 176 тис. осіб), Польща (957 тис. людей) і Чехія (364 тис. осіб).

 

Як повідомляла "УМ", більшість українських біженців в Чехії мають низькі доходи і перебувають за межею бідності. Багато з них працюють на некваліфікованих посадах.