Включити у списки: шахраї виманюють гроші у родичів військовополонених

17:09, 24.02.2024
Включити у списки: шахраї виманюють гроші у родичів військовополонених

Шахраї наповнюють профілі у соцмережах реальними фото звільнених з полону. (facebook.com/koordshtab)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець попереджає про зловмисників, які звертаються до родин військовополонених і виманюють у них гроші.

 

Зокрема, шахтарі пропонують за грошову винагороду "включити" їхніх рідних до списків на обмін або "прискорити" процес обміну конкретного військовослужбовця.

 

Як інформує Україна молода, про це Дмитро Лубінець написав в соцмережах у суботу.

 

«Для цього вони навіть зламують сторінки посадових осіб державних органів у соціальних мережах. На жаль, нещодавно шахраї зламали акаунти працівників Офісу Омбудсмана.

 

Недоброчесні нібито від імені цих працівників надсилали "прохання" позичити певну суму грошей громадянам, з якими відбувалося спілкування щодо їхніх звернень до Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини», - йдеться в повідомленні.

 

Пан Лубінець наголосив, що працівники офісу омбудсмана сумлінно виконують свої посадові обов’язки в умовах воєнного стану та ніколи не висловлювали до заявників будь-яких прохань, зокрема й грошового характеру.

 

"Звертаюся до рідних військовополонених: будьте обережними та пам’ятайте – зловмисники можуть вигадувати нові способи нажитися на людському горі", - наголосив Лубінець.

 

Як повідомляла «УМ», раніше влада попереджала про шахраїв у соцмережах, які створюють профілі й представляються звільненими з полону оборонцями. Після чого обіцяють надати інформацію начебто про тих військових, яких вони «бачили» в полоні.