Під Ізмаїлом озброєні військові на бусі викрали 14-річного підлітка

15:02, 07.04.2024
Під Ізмаїлом озброєні військові на бусі викрали 14-річного підлітка

Після викрадення з хлопчиком з Приозерного працювали психологи та соціальні працівники. (bessarabiainform.com)

Невідомі у військові у балаклавах та з автоматами на білому мікроавтобусі схопили 14-річного підлітка посеред вулиці у селі Приозерне Суворовської громади Одеської області.

 

Викрадення учня 8-класу сталося ще 2 квітня, але лише зараз про це стало відомо громадськості.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє місцевий портал новин «Бессарабія INFORM».

 

Наразі невідомо чи була це озброєна банда чи представники ТЦК у такий спосіб «проводили мобілізаційні заходи».

 

Так, начальниця відділу соціального захисту населення Суворовської селищної ради Оксана Терзі, яка надала розголос цьому ганебному випадку, каже, що за дитину нікому було заступитися, оскільки він є круглою сиротою, а опікуном стала для нього рідна бабуся.

 

За її словами, хлопчина йшов до своєї дівчини по центральній вулиці Приозерного, коли поруч з ним зупинився білий мікроавтобус. Звідти вибігло троє худорлявих військових з автоматами та заламали йому руки. На голові викрадачів були балаклави з намальованими білими щелепами. Хлопчина бачив тільки очі чоловіків. А за кермом сидів водій. Отже, нападників було четверо.

 

На запитання, чи був хлопчик на вигляд доросліше свого віку, жінка відповіла, що він низького зросту, проте широкоплечий, має спортивну статуру. Але якщо придивитися до хлопця, то він зовні як чотирнадцятирічна дитина. Більш того, він є сиротою. Ним, його братом-двійнятком та молодшою сестрою опікується бабуся. Брати-двійнята навчаються у восьмому класі школи села Приозерне.

 

«Коли військові затягли хлопчину до мікроавтобусу, то почали прикладати дуло автомату до його скроні, потім - до лоба, бо він чинив опір. А дитина займається спортом, тому в нього спрацювала реакція самооборони. Він почав викручуватися, а нападники його приборкали, завдаючи ударів по спині автоматом. Вони його побили та зв’язали руки пластмасовою стяжкою», - розповідає начальниця відділу соціального захисту населення.

 

Пані Терзі зазначила, що хлопчину військові везли в мікроавтобусі в повній тиші. По дорозі двоє нападників вийшли з мікроавтобуса, зупинили водія зустрічної автівки та зачепилися з ним.

 

Коли водія відпустили, нападники нарешті запитали вік хлопчини. Коли той сказав, скільки йому років, не повірили - цікавилися його паспортом. А коли зрозуміли, що вони везуть неповнолітнього, викинули його з буса та зняли стяжки. Наостанок викрадачі попередили хлопчину, щоб він мовчав про цей випадок, бо вони знають, де мешкають його рідні та він сам.

 

Хлопця висадили при в’їзді в село Червоний Яр. Тож звідти школяр пішки пройшов п’ять-сім кілометрів, витративши на цей шлях майже дві години.

 

Втім, як зазначає видання, про цей випадок дізналася вчителька хлопця, яка  сповістила про це директора школи та старосту села. Тоді ж викликали поліцію, але рішучих дій від правоохоронців не дочекалися.

 

Після цього з хлопчиком працював психолог із Суворовської мобільної бригади соціально-психологічної допомоги. Далі небайдужі соціальні працівники та психолог звернулися разом із бабусею постраждалого до Ізмаїльської окружної прокуратури. Сама пані Терзі сповістила про цей випадок Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а саме його представництво в Одесі.

 

Вона сподівається, що правоохоронні органи проведуть якісне розслідування та покарають винних. Бо хлопчина зазнав фізичного насилля, відчув психологічну та соціальну напругу через викрадення.

 

Жінка підкреслила, що після жорсткої розмови з поліцією всі показання хлопчини записувалися на камеру, відразу знайшлися очевидці викрадення, дитину запросили на слідчий експеримент. Більш того, поліцейські поїхали до Червоного Яру, щоб  відшукати камери відеоспостереження.

 

Як повідомляла "УМ", на Полтавщині скаржаться, що мобілізація сповільнюється через недовіру до представників ТЦК та СП.