У Львові відкопали плити з єврейських надгробків часів нацистської та радянської окупації

20:01, 04.07.2018
У Львові відкопали плити з єврейських надгробків часів нацистської та радянської окупації

Розкопки на вулиці Ганни Барвінок у Львові (фото: ZAXID.NET)

На вул. Ганни Барвінок у Львові під асфальтом знайшли та відкопали близько 150 надгробків із поховань єврейської громади.

Мостити вулицю мацевами почали за часів нацистської окупації, але дати на деяких надгробках свідчать, що їх власники померли вже після приходу на ці території військ СРСР.

Про це повідомляє ZAXID.NET.

Розкопки на вулиці Ганни Барвінок розпочались 15 червня після того, як під час ямкового ремонту там виявили залишки мацев, як в єврейській культурній традиції називають надгробки.

Як розповів керівник волонтерської організації «Хесед Ар'є», яка ініціювала проведення розкопок, Олександр Назар, за два тижні волонтерам вдалося витягти близько 150 могильних плит, вагою мінімум 150 кг кожна. Щоденно на розкопках працювало до 12 волонтерів.

«Ми дослідили близько 30 метрів (зі 185-ти) вулиці. Спочатку було дуже важко, бо діставали усе руками, іноді по шість людей одну плиту витягали. Потім назбирали трохи грошей і замовили спецтехніку, яка допомогла працювати швидше», - розповів Олександр Назар.


Надгробок 1964 року, який знайшли на вул. Ганни Барвінок (фото Андрія Поліковського)

Членам організації «Хесед Ар'є» допомагали діставати мацеви волонтери організації «Будуємо Україну разом», представники римо-католицької спільноти та мешканці прилеглих вулиць.

Розкопки на вул. Ганни Барвінок зупинили 2 липня. За словами Олександра Назара, ще кілька сотень надгробків залишаються під асфальтом. Їх будуть діставати під час наступного етапу розкопок, проте наразі невідомо, коли він розпочнеться.

Зараз усі знайдені мацеви зберігаються на тротуарі вулиці Ганни Барвінок. Їх невдовзі почистять та перевезуть до єврейської дільниці на Янівський цвинтар. В майбутньому тут планують встановити стелу, частиною якої можуть стати знайдені надмогильні плити.

Зазначимо, що за даними організації «Хесед Ар'є», вулиця Ганни Барвінок, протяжність якої 185 м, повністю вистелена надмогильними плитами з єврейських кладовищ. У організації зазначають, що вулицю єврейськими плитами виклали німецькі окупанти у 40-х роках, оскільки тут розташовувалось управління Гестапо, також тут проживали представники керівництва окупантів. Однак серед знахідок є надгробки євреїв, яких ховали в радянський період.

Як повідомляла "УМ", на місці зруйнованого меморіалу воїнам УПА в польських Грушовичах провели розкопки. Польські дослідники стверджують, що останків українських воїнів не знайшли, а українські історики переконують, що не менше трьох поховань належать упівцям.