На узбережжі Італії знайшли давньоримський вантажний корабель

13:48, 29.07.2023
На узбережжі Італії знайшли давньоримський вантажний корабель

Давньоримський корабель з сотнями глеків знайдено на дні Середземного моря - унікальна археологічна знахідка (Фото The Guardian)

Археологи знайшли давньоримський вантажний корабель на дні Середземного моря, який має вік приблизно 2000 років. Унікальна знахідка містить сотні глеків, що робить її цінним археологічним документом. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  The Guardian.

 

Судно датують І-м або ІІ-м ст. до нашої ери. Його знайшли поблизу італійського портового міста Чивітавекк’я, розташованого за 80 км від Риму. Корабель знаходився на глибині близько 160 метрів. На ньому виявили сотні глеків.

 

«Це виняткове відкриття є важливим прикладом затоплення римського корабля, який зіткнувся з небезпеками моря, намагаючись дістатися до узбережжя, і свідчить про стародавні морські торговельні шляхи», – йдеться у заяві підрозділу поліції з охорони культурної спадщини Італії, які віднайшли судно. 

 

Припускають, що корабель мав довжину 20 метрів. У ньому перевозили давньоримські глеки відомі як амфори. Останні відносять до класу посудина типу Dressel 1 B. Їх призначення невідоме.

Щороку поліція Італії знаходить чимало схожих незаконно вилучених артефактів у будинках торговців мистецтвом.   

 

На узбережжі Італії вже не перший рік виявляють різноманітні археологічні скарби. Нещодавно дослідники знсцшли незвичайний скляний посуд під час дослідження затонулого корабля Capo Corso 2.  

 

Нагадаємо, раніше у Тихому океані виявили есмінець  ВМС США часів Другої світової війни. 
 


Як повідомляла УМ, археологи на півдні Німеччини знайшли бронзовий меч віком понад три тисячі років. За словами чиновників, артефакт настільки добре зберігся, що «досі блищить».