Кличко відреагував на знесення 200-річного будинку на Подолі

16:57, 12.08.2023
Кличко відреагував на знесення 200-річного будинку на Подолі

Знесення історичної садиби на Подолі: реакція мера Києва на шокуючу подію

Мер Києва Віталій Кличко відреагував на знесення 200-річної садиби на Подолі. Він намірений ініціювати два ключових кроки: перше - розірвання договору оренди землі, на якій стояла садиба, друге - введення заборони на реконструкцію та будівництво будівель, які існують понад 100 років.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Кличко у Telegram.

 

«Щодо кричущого випадку знесення понад 200-річного будинку на Подолі. На що міська влада не давала жодних дозволів чи погоджень.

По-перше: я ініціюю розірвання Київрадою договору оренди (від 2009 року) на Ярославській 13-Б. Оскільки приватний власник, всупереч усім нормам і здоровому глузду, прикрившись листом Мінкульту, вирішив, що може паплюжити історичну спадщину нашого міста.

 

По-друге: Міська влада готує звернення до правоохоронних органів щодо перевірки законності дій  власника.

 

По-третє: Ініціюю ухвалення Київрадою рішення щодо заборони реконструкції та інших дій з будівлями міста, яким більше 100 років (незалежно від того, внесений цей будинок в реєстр чи ні), - без висновків містобудівної ради…

 

І наступне й більш глобально: Київ вимагає від Верховної Ради нарешті ухвалити в другому читанні законопроект 0895 (від 2019 року), який дозволить місцевій владі примусово викупати у безвідповідальних приватних власників, повертати у власність громади памʼятки архітектури, старовинні приміщення, які власники належно не утримують, що призводить до їх руйнування. А потім на місці памʼяток зʼявляються торгові центри та багатоповерхівки», – йдеться у повідомленні.

 

Кличко зазначив, що Верховна Рада у січні цього року остаточно скасувала заборону на містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України.

 

Як повідомляла УМ, цього тижня орендар земельної ділянки на вулиці Ярославській, 13Б у Києві Сергій Боярчуков  демонтував 200-річну садибу, що розташовувалася на цій ділянці.

 

У 2017 році Боярчуков став власником фірми "Альтернатива", в оренді у якої перебуває  будівля, яка використовується як кухня готелю 11 Mirrors, що належить Володимиру Кличку.

 

Боярчуков – партнер юридичної фірми "Алєксєєв, Боярчуков і партнери". Сергій Алєксєєв є колишнім головою Кіровоградської обласної організації партії "УДАР" Віталія Кличка, чинним народним депутатом від "Європейської солідарності" та почесним президентом офіційного фан-клубу братів Кличків.