Відсьогодні в Україні здорожчають тепло і гаряча вода

09:50, 01.07.2016
Відсьогодні в Україні здорожчають тепло і гаряча вода

Платити за новими рахунками доведеться вдвічі більше

Відсьогодні в Україні підвищуються тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення на 75-90%. Таке рішення у червні ухвалила  Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
 
Середньозважений тариф на тепло для населения відтепер становитиме 1043 грн за 1 Гкал замість 534  грн.  
 
Також з 1 липня  подорожчає гаряча вода. Тарифи на гаряче водопостачання в Україні збільшаться  до 63-78 грн за кубометр в залежності від постачальника послуги і наявності рушникосушки в квартирі.
 
У Києві вартість кубометру гарячої води зросте майже удвічі:  клієнти компанії «Київенерго» платитимуть 77,67 гривні за кубометр гарячої води за умови наявності рушникосушки в квартирі і 71,59 грн – за її відсутності.  
 
Клієнти Дарницької ТЕЦ платитимуть відповідно 67,95 і 62,68 гривні за кубометр гарячої води.
 
Різниця у тарифах різних компаній утворилася через те, що вони використовують різні матеріали для вироблення теплової енергії (природний газ та вугілля).
 
Подорожчання, за словами глави НКРЕКП Дмитра Вовка, повязане із зміною тарифів на газ. 
 
«Левова частка коригування пов'язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, інше - перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівня ЄСВ, зміна роздрібних тарифів на електроенергію», - сказав він. 
 
Водночас Окружний адміністративний суд міста Києва на підставі поданих Юлією Тимошенко позовів від 23 червня 2016 року до Кабінету Міністрів України та НКРЕКП  відкрив провадження у зазначених справах та призначив дати попередніх судових засідань, йдеться на офіційному сайті суду. Розгляд справ призначено на 25 липня (проти НКРЕКП) та 27 липня 2016 р. (проти Кабміну).
 
З 1 липня в Україні подорожачає й електроенергія для промислових споживачів.   
 
В НКРЕ запевнили,  що тарифи для промпідприємств довелося підвищити через розбіжність з планами Міненерго щодо виробітку електроенергії на АЕС, а не через ДТЕК, яка належить Ахметову.