Міністр освіти не вірить у злочини Ігоря Лікарчука

09:00, 02.07.2016
Міністр освіти та науки Ліля Гриневич не вірить, що Ігор Лікарчук може бути причетний до втручання в систему ЗНО - зовнішнього незалежного оцінювання  та інших злочинів, в яких його підозрюють слідчі Генпрокуратури.

«Особисто я не можу повірити, що інкриміноване Ігорю Лікарчуку може бути правдою. Людина, яка стільки зробила для створення системи незалежного оцінювання, не могла б так вчинити», - написала міністр у Facebook. 
 
При цьому Гриневич закликала розслідувати "справу ЗНО" неупереджено та об'єктивно. Однак сам Ігор Лікарчук, який з четверга перебуває під домашнім арештом, очікує від міністра освіти значно більшої підтримки .
 
«Як гарно писати й балакати про об'єктивні й неупереджені результати розслідування. Але лише до того часу, коли тобі кажуть: ти підозрюєшся в скоєнні злочинів, які тягнуть на 15 років ув'язнення. І яких ти не скоював. Тож перестаньте переливати із пустого в порожнє. Хто хотів підтримати - підтримав. Хоча б звичайним лайком. А хто розмірковує про те, як має бути - розмірковуйте й надалі. На камери, у ФБ, в коментарях. Це все пустопорожні слова. За якими нічого не стоїть», - прокоментував він.
 
Нагадаємо, 30 червня Печерський суд  обрав запобіжний захід екс-директору Українського центру оцінювання якості освіти 62-річному Ігорю Лікарчуку у вигляді нічного арешту на дачі до 28 липня.  
 
Зокрема, Лікарчука підозрюють у створенні організованого злочинного угруповання при проведенні ЗНО, а також у розкраданні коштів з американського гранту та нестворенні у 2008-2015 роках системи захисту результатів ЗНО, що, на думку обвинувачення, призвело до збитків - неотримання чи незаслуженого отримання золотих та срібних медалей деякими випускниками шкіл.
 
Як повідомляла "УМ", влітку-2015 співробітники ГПУ обшукали помешкання Ігоря Лікарчука та Володимира Винника, а в центрі тестування вилучили всю комп'ютерну техніку.

Тоді Лікарчук пов'язував обшуки з помстою за результати ЗНО дітей деяких чиновників, відмовою їх незаконно змінити та тиском на його сина Костянтина Лікарчука, який працював заступником керівника Державної фіскальної служби.