Теракт у Ніцці: 77 загиблих, сотні поранених (фото, відео)

07:59, 15.07.2016
Теракт у Ніцці: 77 загиблих, сотні поранених (фото, відео)

Поліція розстріляла вантажівку і водія.

У французькому місті Ніцца, під час святкування національного свята Дня взяття Бастилії, в ніч на п’ятницю вантажівка в’їхала у натовп людей на Англійській набережній. За словами очевидців,  після наїзду на людей водій вийшов з автомобіля і відкрив вогонь по натовпу із пістолета.

 

Про це повідомляють світові та місцеві ЗМІ.

 

За даними BFM TV, на місці події одразу загинуло щонайменше 60 людей. Близько 100 людей були поранені. Серед жертв є діти і іноземці.

 

Як повідомляє Reuters, 25-тонна машина без номерів на високій швидкості протягом понад 100 метрів їхала по набережній, збиваючи людей. Сталося це близько 22: 30 за місцевим часом, одразу після того, як у найвідомішому елітному курорті Французького Рив’єри пролунав святковий салют.

 

 

Вже на світанку мер міста Ніцца Крістіан Естрозі написав у twitter, що за останніми даними, під колесами вантажівки, що умисно була скерована на людей та від куль водія загинуло щонайменше 77 осіб, ще 42 людини у критичному стані.

 

«Кількість загиблих в результаті цього жахливого нападу 77 осіб. Це найгірша драма в історії Ніцци», - написав мер Естрозі.

 

 

Місцева префектура в Ніцці розслідує кривавий інцидент як умисну атаку (теракт). Людей закликають залишатися вдома. Причини трагедії поки що не з’ясовані. Поліцейські виявили у автомобілі вогнепальну зброю та гранати.

 

 

Місцева газета Nice-Matin повідомляє, що на місці події багато постраждалих, набережна буквально залита кров’ю. Газета опублікувала фото понівеченої вантажівки, на якій є сліди від куль. Водія-вбивцю поліцейські застрелили на місці, поблизу Палацу Середземного моря. Особу водія досі не ідентифіковано.

 

 

Як пише The guardian, початкові відомості свідчать про можливу атаку джихадистів, які у свої пропаганді уже закликали саме до подібного способу теракту. Одразу після того, як вантажівка в'їхала в натовп, почали з'являтися повідомлення про захоплення заручників в готелях і ресторанах Ніцци, які не знайшли підтвердження.

 

Як повідомляє SITE Intelligence Group, що спеціалізується на моніторингу сайтів ісламістських терористичних організацій і акаунтів їхніх прихильників в соціальних мережах, джихадисти, що підтримують ІДІЛ, пишуть схвальні коментарі про те, що трапилося в Ніцці.

 

Сплеск активності і погроз щодо Франції спостерігається і на сайтах прихильників «Ісламської держави». Утім, офіційно організація поки що не взяла на себе відповідальності за те, що трапилося.

 

Президент Франції Франсуа Олланд вже звернувся до нації і пообіцяв мобілізувати 10 тис. військових для патрулювання курортних міст на півдні країни. 

 

Президент США Барка Обама засудив екстремістський напад у Ніцці та запропонував французькій стороні (як давньому союзнику) допомогу для розслідування інциденту та притягнення всіх винних у теракті до правосуддя.