Жан Беленюк отримав срібло у Ріо через скандальне суддівство (фото)

07:47, 16.08.2016
Жан Беленюк отримав срібло у Ріо через скандальне суддівство (фото)

Жан Беленюк вважає, що його засудили на користь росіянина. (НОК)

Українець Жан Беленюк у затятому фінальному поєдинку змагань з греко-римської боротьби на Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро поступився росіянину Давіту Чакветадзе із рахунком 2:9 в ніч на вівторок. Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов вважає, що у Жана Беленюка вкрали заслужене «золото» Олімпіади.

 

На Жана Беленюка були покладені особливі сподівання після того, як він вийшов у фінал олімпійського турніру з греко-римської бротьби у категорії до 85 кг. Суперником Беленюка був 23-річний борець Давіт Чакветадзе, уродженець Грузії, який виступає під прапором Росії.

 

Перший період пройшов у рівній боротьбі. Жоден зі спортсменів не хотів ризикувати. Судді першим у партер вирішили поставити українця. Жан зумів протриматися той час, поки суддя не дав свисток і не поставив суперників на ноги.

 

 

А через секунд 10-15 суддя вже росіянина поставив у партер. І Беленюк свій шанс використав, щоб заробити свої два бали та вийти вперед.

 

Але у другому періоді за «справу» взялися судді. Спочатку вони дали одне очко Давіту за те, що українець нібито занизько тримав голову.

 

Другу нагоду у партері Чакветадзе використав. Навіть більше, йому дали відразу аж чотири бали незрозуміло за що.

 

За рахунку 2:7 Беленюк уже нічого не міг зробити за ту хвилину, яка залишалася до кінця сутички, хоча й продовжував затято боротися до кінця.

 

 

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов після поєдинку написав на своїй сторінці у Facebook, що у Жана Беленюка вкрали заслужене «золото» Олімпіади.

 

«Я вважаю, що у Жана Беленюка вкрали заслужене «золото» Олімпіади. Так йому особисто і сказав по телефону після завершення поєдинку. Для нас Жан Беленюк справжній Чемпіон! А те, що вкрадене у нечесній спортивній боротьбі - не може вважатися перемогою на Олімпійських іграх», - написав пан Жданов.

 

«Жану Беленюку величезний респект за його блискучий виступ на цих Іграх, майстерність та волю до перемоги. Низькій уклін тренеру збірної Артуру Дзігасову за титанічну працю. Дякуємо вам! Пишаємось вами! Для нас ви найкращі!», - додає міністр молоді і спорту.

 

 

Водночас, новоспечений срібний призер Олімпійських ігор з греко-римської боротьби Жан Беленюк у коментарі прес-службі Національного олімпійського комітету України пообіцяв, що «буде і на нашій вулиці свято».

 

«Я здобув олімпійську медаль. Медаль є медаль. Я йшов до неї дуже довго. Якщо виходиш на олімпійський килим потрібно видавати усе, щоб перемогти», - каже пан Беленюк.

 

Борець, який до того ж є молодшим сержантом ЗСУ, лаконічно і тактовно пояснює перемогу росіянина: «У другому періоді сутичка пішла не за моїм сценарієм й, на жаль, мені не вдалося переломити хід поєдинку. Щоб вигравати у таких умовах, треба бути не просто сильнішим – а на дві голови сильнішим за суперника. Це непросто, але у будь-якому випадку ми не здаємося, працюємо та віримо, що буде і на нашій вулиці свято!».

 

Пізніше український борець зробив закид на адресу сумнівного суддівства і російського лобі.

 

«При всіх рівних суддівський фактор спрацював в першу чергу. На жаль, довелося зіткнутися з великим лобі Росії у Міжнародній федерації боротьби. Наприклад, коли я вів в рахунку, мене ставили в партер. Це взагалі не прийнято в боротьбі. До того ж, я не ухилявся від поєдинку, не бігав від суперника. Вів в рахунку в першому періоді, дуже прикро програти в такій ситуації. Я не задоволений срібною нагородою Олімпіади. Націлювався тільки на золото», - заявив Беленюк.

 

Зазначимо, що збірна України продовжує залишатися без золота на Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро і посідає 50-е місце у загальному рейтингу.