Колишній міністр оборони Михайло Єжель оголошений в розшук

07:19, 23.08.2016
Колишній міністр оборони Михайло Єжель оголошений в розшук

Михайло Єжель.

Печерський райсуд Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою щодо екс-міністра оборони України Михайла Єжеля.

 

Таким чином суд задовольнив клопотання Головної військової прокуратури, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

 

У ГПУ нагадують, що Єжель «обґрунтовано підозрюється» у зловживанні службовим становищем, оскільки «умисно, в інтересах третіх осіб, упродовж 2011 - 2012 років видав чотири окремі доручення, за якими оплата комунальних послуг, спожитих суб’єктами господарювання, була здійснена за рахунок бюджету без подальшої компенсації».

 

Йдеться про «своїх» підприємців, які надавали послуги з харчування особового складу Збройних Сил України.

 

Слідчі вважають, що пан Єжель завдав збитків державі на загальну суму близько 43 мільйонів гривень.

 

«Підозрюваного оголошено в державний розшук та вжито заходів щодо його оголошення у міжнародний розшук; судом надано дозвіл на затримання та доставку в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – зазначають у ГПУ.

 

Стаття, за якою підозрюють Єжеля, передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 6 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Михайло Єжель очолював Міністерство оборони з 11 березня 2010 по 8 лютого 2012 року, за президентства Віктора Януковича.

 

У квітні 2013 року Янукович призначив його послом у Білорусі. В 2015 році президент Петро Порошенко відкликав Єжеля з посади посла у Мінську.

 

У Генпрокуратурі повідомляли, що розшукують Єжеля, як підозрюваного у справі про розтрату державних грошей, але він втік у Білорусь.

 

У квітні 2015 року білоруська прокуратура відмовилася відповідати на запит ГПУ щодо того, чи справді Єжель лікується у Мінську.

 

Згодом Єжель повідомив, що разом із сім’єю живе в Білорусі й повернеться в Україну лише за умови, що йому гарантують безпеку і знімуть із нього обвинувачення.