Протестувальники у Варшаві погрожували президенту смітником через закон про аборти

12:25, 25.09.2016
Протестувальники у Варшаві погрожували президенту смітником через закон про аборти

У Варшаві напередодні тисячі людей протестували проти політики польського уряду.

Акція протесту, в якій взяли участь кілька тисяч осіб, організована опозиційним рухом «Комітет захисту демократії»  і проходила під гаслом «Польща одна – досить поділу».

Противники політики президента Анджея Дуди звинувачують його і главу уряду Беату Шидло та її партію «Право і Справедливість» , якою керує Ярослав Качинський, в поступовій відмові від принципів і норм правової держави. Йдеться про реформу судової системи, зокрема, про обмеження повноважень Конституційного суду і намір влади повністю заборонити аборти в країні.


Внесення змін до Закону про Конституційний суд від партії Качинського сейм розглянув 23 вересня. У першому читанні депутати ухвалили законопроект про заборону абортів. Опоненти ПіС заявили у сеймі, що уряд показав середній палець всім полякам. Хвиля протестів зі стін сейму переросла у масштабну акцію на вулиці столиці.

Як на марші заявив один з найбільш активних діячів опозиції, дисидент і журналіст Адам Міхнік, комітет не прагне до повалення уряду, а всього лише домагається, щоб він «поважав закон і конституцію», повідомляє інтернет-видання superstacja.tv.

«Ми не хочемо Польщі за зразком Путіна, Ердогана і Орбана. Ми хочемо Польщу незалежну, демократичну і справедливу. Польща є батьківщиною всіх своїх громадян, Польща в Європейському союзі», - сказав він під час акції.

Пан Міхнік звернувся до голови партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського і закликав його не ділити поляків.

Протестувальники йшли по вулицях Варшави і скандували: «Беата, публікуй рішення», «Анджей Дуда під суд», «Свобода, рівність, демократія», «Хочемо Польщу без поділу», «Ярослав, Польщу залиши», «Підла зрада», «Польща – це не Право і Справедливість», «Ополе, яка ганьба», «Хочемо бути в Євросоюзі, а не «Вишеградській групі», «Суд, не обороняй себе сам», « Історія – безпартійна», інформує tvnwarszawa.tvn24.pl.

Польська співачка Кая прийшла на акцію протесту не як активістка і політик, а як полька і жінка. Вона прийшла вся чорному, тому що підтримує чорні протести проти закону, який забороняє аборти. «Треба розуміти, що право на легальний аборт не є запрошенням на бал, на який йдуть від нудьги. Я стою тут як патріотка, яка не згодна ділити людей на кращий і гірший сорти», –зазначила вона.

Представник «Комітету захисту демократії» Ярослав Марчіняк підкреслив, що Комітет не погоджується з «варварським актом» щодо закону проти абортів. «Ми пішлемо Качинського, прем'єр-міністра Шидло, президента Дуду. З нами вийдуть мільйони, якщо вони це зроблять. Мільйони людей вийдуть на вулиці і викинуть їх в смітник, смітник історії», – висловився активіст.

Серед демонстрантів були люди, як молоді і старі, багато сімей з дітьми. Пан Єржи пояснив, що приєднався до протесту, тому що проти нахабства і брехня уряду, брехні рішень суду.

Пан Гжегош прийшов на акцію протесту зі своєю дружиною і двома маленькими дітьми. «Ми хотіли б жити в країні, яка для всіх людей, які думають по-різному, а не тільки для тих, хто переміг на виборах», - сказав чоловік.

70-річна Рената на мітинг приїхала з Гдині, сказала, що бореться за краще майбутнє для своїх дітей. «Наступні кроки будуть змінити конституцію, змінити виборчий закон ( про вибори). Чому ми тут? Ми боїмося, що не буде ніяких виборів», - зазначила вона.

На акції протесту також була група людей з плакатами, на яких були написи, що «Комітет захисту демократії» – це шахраї.