Надія Савченко приїхала до Москви підтримати Карпюка і Клиха

10:23, 26.10.2016
Надія Савченко приїхала до Москви підтримати Карпюка і Клиха

Надія Савченко в Москві.

Депутат Надія Савченко приїхала до Верховного суду Росії у Москві, де у середу розглядається апеляційна скарга українських політв’язнів Миколи Карпюка і Станіслава Клиха на вирок, яким їх засуджено до 22,5 і 20 років відповідно.

 

Про це повідомив російський адвокат політв’язнів Ілля Новіков на своїй сторінці у Facbookу середу.

 

«Навіть якщо це політичне самогубство, я все одно не могла не приїхати, щоб підтримати Карпюка і Клиха», - заявила пані Савченко.

 

Наразі статус депутата Савченко у судових слуханнях у справі Клиха і Карпюка не зрозумілий.

 

 

Напередодні адвокат Іллля Новіков закликав українських політиків підтримати політв’язнів Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. Зокрема, він звернувся до колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, бо той фігурує, як найманець в матеріалах справи його підзахисних.  

 

«Є ще одна людина, яку я хочу персонально попросити про підтримку. Це Арсеній Яценюк. Він жодним чином не винен в тому, що відбувається з Миколою і Стасом, і звичайно, нічим не зобов'язаний ні їм, ні мені. Але Карпюка і Клиха катували струмом, вибиваючи з них свідчення про те, що він в 1994 воював разом з ними в Чечні», - написав пан Новіков.

 

Адвокат нагадує, що коли восени 2015 року Яценюку в Росії закидали участь в російсько-чеченській війні, той віджартовувався.

 

«Він вчинив як будь-яка нормальна людина - віджартувався. Я б теж на його місці так зробив. А хто ні? Але взагалі сміятися немає чому, тортури були справжні, і вирок на 20 років реальний. Раз вже так вийшло, то саме Яценюку з усіх українських політиків найдоречніше було б зараз включитися в кампанію на підтримку Карпюка і Клиха, яку нам належить вести в найближчі місяці в Європі і в США», - додав Ілля Новіков.

 

Нагадаємо, що слідчий комітет Росії звинуватив українців у вбивстві російських військовослужбовців під час російсько-чеченської війни у 1994-1995 роках. Російський суд у Грозному засудив Миколу Карпюка до 22,5 років ув'язнення, Станіслава Клиха - до 20. Захист оскаржує ці вироки у Верховному суді Росії.

 

За даними російських правозахисників, Станіслав Клих збожеволів від катувань.

 

Надію Савченко у Росії звинувачували у коригуванні обстрілів, внаслідок яких загинули російські журналісти на Донбасі, вона більше року провела за гртами. Згодом її обміняли на двох російських диверсантів з ГРУ Міноборони Росії.