В Україні з'явилось перше радіо з виключно українським мовленням

21:32, 03.11.2016
В Україні з'явилось перше радіо з виключно українським мовленням

В Україні з'явилось нове радіо з виключно україномовним контентом (ukrinform.ua)

У Києві презентували нову радіостанцію Radio1 з виключно україномовним контентом і прозорою редакційною політикою.

 

З цього приводу відбулась прес-конференція в Укрінформі, повідомляє кореспондент агенства.

 

"Ми хочемо зробити україномовний актуальний, креативний продукт, наповнений тим, що сьогодні може викликати резонанс. Будь-які спроби заробити на українській музиці не були успішні і часто мої колеги переходили на інший контент, тому що вони там просто більше грошей отримували", - сказала співачка і композитор, переможниця пісенного конкурсу "Євробачення-2004" Руслана Лижичко.

 

У свою чергу її чоловік і продюсер, засновник студії "Люксен" Олександр Ксенофонтов зазначив, що нове радіо - це спроба неквотної українізації.

 

"Програми, інформаційне наповнення - все це буде україноцентричне. Там не буде агресії, ми не будемо цього нав'язувати. Це не квоти, це - наша відповідь квотам. Квоти - це заборона, обмеження, те, що викликає спротив. Те, що ми робимо, не має викликати спротиву, тому що це лагідна, дуже конструктивна українізація", - зазначив Олександр. 

 

За словами одного з організаторів проекту, засновника та ідеолога раді «Львівська Хвиля» Юрія Зелика "національні ФМ-мережі, які працюють в Україні, як правило, стикаються з проблемою популярності з Заходу на Схід і зі Сходу на Захід за невеликим винятком. Якщо якась мережа популярна на Сході, то на Заході - халепа, і навпаки.

 

Це пов'язано з тим, що пріоритети слухачів у Франківську і Львові відрізняються, можливо, незначно, то в Харкові, Полтаві і у Львові вони різняться принципово. Одне з завдань, яке ми створюємо, - збалансувати інтереси і пріоритети в різних регіонах. Ми спробуємо зробити радіо, яке буде популярне у всіх регіонах України - від Одеси до Львова та Ужгорода включно. Завдання непросте, проте підходи для його вирішення існують", - заявив Зелик. 

 

Водночас автор і реалізатор проектів радіо "Ютар", "Star FM", "Star TV", "Погода ТБ" Юрій Лященко розповів, як організатори проекту планують отримувати кошти для проекту. 

 

"Ми розраховуємо на широку інтернет-аудиторію за кордоном і відповідно плануємо її монетизувати. Ми розраховуємо на допомогу діаспори, донорів. Цей проект не суто бізнесовий. Він має важливу роль для України", - зазначив він.

 

За словами організаторів проетку, для прозорості редакційної політики Radio1.ua створить Наглядову раду «без політиків». До неї увійдуть журналісти, громадські діячі, представники шоу-бізнесу та митці. Їхні імена наразі не називаються.