Лук’янівське СІЗО перенесуть з Києва до Коцюбинського через зубудовників

20:43, 23.11.2016
Лук’янівське СІЗО перенесуть з Києва до Коцюбинського через зубудовників

Дялянку, яку займає СІЗО №13 дуже хочуть забудувати.

Міністерство юстиції має намір перенести столичне СІЗО №13 до селища Коцюбинське під Києвом. Мета: віддати ділянку площею 3 га в центрі столиці, яку нині займає СІЗО поблизу станції метро «Лук’янівська», під забудову багатоповерхівками.

 

Про це повідомила колишній депутат Коцюбинської селищної ради, журналістка Ірина Федорів у Facebook  в середу.

 

«Майже 3 га землі під багатоповерхівки в центрі Києва. Поблизу – метро. Єдине, що заважає тут забудувати цю землю – Лук'янівське СІЗО. Тому Мін'юст жваво шукає інвестора, який побудує СІЗО в Коцюбинському і забудує 3 гектари на землі в Києві. Рішення фактично остаточне», - стверджує пані Федорів.

 

За її словами, повідомили її про це знайомі телевізійники, які брали інтерв’ю в посадовців Мін’юсту.

 

За неофіційними даними, ціна питання для чиновників - 30 мільйонів гривень.  

 

«А для інвестора – меганадвигідна. Можна буде продавати квартири й заробляти. В центрі столиці не так багато вільної землі, а ціна пристойна», - пише Ірина Федорів.

 

Активістка громадського руху «Чесно» обурюється, що ніхто з чиновників не поцікавився з цього приводу думкою мешканців селища Коцюбинське – а це 15 тисяч жителів.

 

«Громада вже обурюється тим, що СІЗО в лісі – це не найкращий варіант. Припускають, що може зрости злочинність. Хтось каже, що будуть робочі місця й у нас буде своєрідний контингент «туристів», який буде в селищі купувати передачі», - зауважує Ірина Федорів.

 

І додає, що це ж «навіть не висотку звести, а змінити стиль життя цілої громади».

 

Відтак, журналістка Федорів публічно звертається до Мін'юсту, до голови обласної ради Київщини Ганни Старикової та голови облдержадміністрації Олександра Горгана із проханням переглянути це рішення.

 

«З точки зору логістики це колапс для всієї нашої транспортної мережі. Я розумію бажання Києва забудувати висотками землю. Але зрозумійте нас, 15-25 тисяч громадян не готові опинитися в заручниках через непродумане і не обговорене публічно рішення», - констатує активістка.

 

Зауважимо, що питання перенесення Лук’янівського СІЗО (відомого у кримінальних колах, як «Дід Лук’ян») з центру столиці на територію Київської області обговорюється владою не перший рік.  

 

Вперше така можливість розглядалася в часи президентства Віктора Ющенка, коли «губернатором» Київщини була Віра Ульянченко. Від цієї ідеї не відмовлялися і в часи режиму Януковича.

 

Після Революції Гідності посадовці активізували цей процес. Зокрема, у 2015 році керівництво Київського облуправління Державної пенітенціарної служби заявляло, що знамените СІЗО №13, якому понад 150 років, буде перенесено саме до Коцюбинського.  

 

У лютому 2016 року міністр юстиції Павло Петренко повідомляв, що Лук'янівський слідчий ізолятор може переїхати з Києва під місто Ірпінь, де є ділянка в користуванні пенітенціарної служби (малося на увазі саме селище Коцюбинське).

 

За словами міністра Петренка, майданчик, де був старий слідчий ізолятор, перейде  інвесторові тільки після підключення нового слідчого ізолятора і переселення туди заарештованих і ув'язнених.