Прокурор Донський звинувачує Віктора Януковича у брехні в суді

19:22, 28.11.2016
Прокурор Донський звинувачує Віктора Януковича у брехні в суді

Святошинський райсуд Києва під час відеодопиту Януковича.

Представник державного обвинувачення, прокурор Олексій Донський вважає нікчемними і неправдивими свідчення колишнього президента Віктора Януковича під час допиту в суді у справі щодо розстрілу активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року.

 

Про це пан Донський заявив журналістам під час перерви у суді в понеділок.

 

При цьому прокурор  констатує, що Януковича не притягнуть до відповідальності за брехню.

 

«Тому що у Януковича суміжний статус, він ще проходить у справах, як підозрюваний, а підозрюваний має право взагалі не відповідати на питання . Тому притягнути підозрюваного за неправдиві показання неможливо», - зазначив пан Донський.

 

Прокурор вважає, що Янукович не зміг пояснити жодну обставину по справі. Адже він не дав відповідь щодо своїх контактів з кумом Путіна Віктором Медведчуком, помічником президента Росії Владиславом Сурковим, а також нічого не повідомив щодо зустрічі колишнього прем’єра Миколи Азарова із Володимиром Путіним.

 

При цьому, Олексій Донський зауважив, що слідство має «чіткі докази контактів Януковича і Медведчука, точний час і місце зустрічі із радником Путіна Сурковим» тощо.

 

«Вони зустрічалися у Межигір’ї". Також є докази того, що Янукович знав про зустріч Азарова із Путіним. Вони зустрічалися для підготовки з’їзду в Харкові, який однак пішов не так, як планувалося. Також Янукович не пояснив, як потрапив до Єйська. І не надав пояснень щодо свого листа», - сказав пан Донський.

 

Прокурор нагадав, з’їзд в Харкові та лист Януковича до Путіна 1 березня 2014 року – це один і той самий сценарій.

 

Пан Донський наголосив, що ніхто не почув відповіді від Януковича, як він 23 лютого 2014 року о 3.51 потрапив до міста Єйська (Росія) звідки його військовим літаком назад повертали до Криму.

 

За його словами, у сторони обвинувачення ще 7 сторінок питань до Януковича.

 

«Я незадоволений, багато питань не встиг поставити ще. Частину питань, щодо яких не було підстав для відведення, були відведені. Неможливість почути відповідь не дає можливості перевірити, що Янукович не давав ніяких злочинних наказів», - зазначив прокурор.

 

Олексій Донський констатує, що Янукович не відповів на конкретні питання, а навпаки, або «давав вочевидь неправдиву відповідь, а коли ж ми конкретизували ці питання, він відмовлявся на них відповісти». До того ж окремі питання сторони обвинувачення намагалися блокувати захисники Януковича.

 

«Це власне те, що я казав, нам треба було довести нікчемність тих показів, які він надав у вільному режимі, у режимі вільної розповіді, а не з папірця. Я думаю, нам це вдалося зробити, оскільки він не зміг конкретно пояснити жодну обставину, яка відноситься щодо чого ми ставили запитання», - переконаний прокурор.

 

І наголошує, що той факт, що Янукович відмовився відповідати на низку запитань сторони обвинувачення не дає можливості перевірити його заяву про те, що він не давав ніяких злочинних наказів.

 

Нагадаємо, що Янукович не зміг пояснити, як він опинився в Росії 23 лютого 2014 року. 

 

Як повідомляла «УМ», Генпрокурор Юрій Луценко оголосив підозру колишньому президенту Віктору Януковичу в державній зраді й поплічництві Росії в агресії проти України.