На ринку в Симферополі ОМОН зі зброєю хапав людей з паспортами України (фото)

18:58, 15.12.2016
На ринку в Симферополі ОМОН зі зброєю хапав людей з паспортами України (фото)

На "Привозі" в Симферополі влаштували облаву на українців. (Фото очевидців.)

В окупованому Криму під час рейду російських силовиків на ринку Привоз у Сімферополі були затримані не менше 5 громадян України.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав журналіст Антон Наумлюк з посиланням на місцевих жителів.

"Очевидці бачили, як їх повели, після цього ніякої інформації немає", - повідомив Наумлюк.

При цьому він відзначив, що люди міста дуже налякані, тому розповідати про інцидент не дуже хочуть.

Облаву на українців з паспортами підтверджують і в Центрі інформації про права людини.

"Про таке при вході на сімферопольський ринок "Привоз", напевно, мало хто чув. І тим не менше, ворота овочевого ринку виявилися перекриті двома атлетами в синьо-плямисту камуфляжі. На спинах лаконічно було позначено, що це ОМОН. Втім, зважаючи на їхні балаклави та пістолети-кулемети, які недбало висять на поясі, легко було здогадатися і без написів, що це не рядові охоронці", - розповідає очевидець з Криму.

За його словами, покупці з обуренням намагалися прорватися на ринок, але їх пропускали, вибірково перевіряючи документи. Переважно, зупиняли "людей неслов'янської зовнішності" та всіх молодих чоловіків.

"Так пропустіть його, я його спеціально взяла, щоб допоміг дотягнути продукти" - просила ОМОНівці одна з літніх жінок, вказуючи на сина, у якого з собою не виявилося документів. І більш товариський правоохоронець нехотячи пояснює, що якщо пропустить, то його все одно можуть перевірити вже на самому ринку і тоді відвезуть..." - розказують очевидці.

Тим часом поліцейські зупиняють чоловіка, який пред'явив на виході український паспорт. "Документ зникає в "розвантажці" одного з ОМОНівців, чоловік залишається чекати.

Облава йшла в на території ринку. "Всюди стоять по двоє-троє. Такі ж атлети в балаклавах, на перехрестях - УАЗи, в затишних місцях і на в'їзді в ринок ще кілька автозаків. Як розповідають продавці, по рядах неспішно проходила "трійка" - один в цивільному і з ним двоє ОМОНівців при зброї. Цивільний у всіх питає документи, у кого немає або чимось йому не подобаються - передає своїм супутникам. Ті по рації викликають підмогу і людей відводять до автозаку".

Тривала така перевірка у Сімферополі години три. ОМОНівці зникли, коли очевидці почали інформувати по облаву через соцмережі.

Як повідомляла "УМ", Кремль у Криму системно переслідує кримських татар, які ще у вересні прогнозували посилення репресій.