Саакашвілі заявив про корупційну схему закупівлі двигунів для армії у "бариги"

10:58, 17.12.2016
Саакашвілі заявив про корупційну схему закупівлі двигунів для армії у "бариги"

Міхеїл Саакашвілі оприлюднив документи, які свідчать про схему закупівлі "Укрспецекспортом" двигунів для БТР-ів для армії через сумнівного посередника в 2.5 рази дорожче їх вартості. Документи Саакашвілі оприлюднив в ефірі "Шустер. Live" і згодом опублікував на Facebook.

Зокрема, двигуни для БТР-80 закуповуються у Молдові через зареєстрованого у Німеччині сумнівного посередника із татарським прізвищем і малим бізнесом з продажу уживаних автомобілів.

"Ці документи були під грифом "секретно". Я беру на себе відповідальність ознайомити з ними українську публіку, бо не мають права ці бариги мати секрети від української аудиторії", - заявив Саакашвілі.

Двигуни закуповують не дивлячись на те, що в Україні 120 заводів можуть виконати таке замовлення, - заявив Саакашвілі.

"У Молдови немає БТР-80. У Молдови практично взагалі немає озброєння і бронетехніки. У мене є своя думка, звідки беруться ці двигуни", - підкреслив Саакашвілі.

Стосовно посередника, у якого Україна закуповує двигуни Саакашвілі каже, що це німець з ім'ям Ширин Набієв з електронною поштою на mail.ru.

"Цей татарський товариш, який зареэстрований у Німеччині, - він торгує потриманими автомобілями. він купує автомобілі по $1000 за штуку. Це дрібний торговець вживаними автівками. І він є головним посередником закупівлі великої партії зброї для України "Укррспецекспортом у Молдові з Німеччини. Ми купуємо машини у бариги. Великі бариги купують у маленького бариги", - заявив Саакашвілі.
 
За інформацією Саакашвілі Набієв купив у Молдові зовсім не молдовські двигуни для БТР-80 за ціною €5725 за штуку і через чотири дні проав їх Україні за €15 тис.
Це більше від собівартості у 2,5 рази. Україні офіційно купує їх у Німеччині, але кордон двигуни перетинають у населеному  пункті Маяки Одеської Області через одеську таможню. 

За словами Саакашвілі, на цьому договорі "ділки" заробили 4,6 млн грн.