«Приватбанк» призупинив корпоративні платежі

10:41, 19.12.2016
«Приватбанк» призупинив корпоративні платежі

У "Приватбанку" розпочалася процедура націоналізації.

«Приватбанк» призупинив корпоративні платежі через технічну необхідність,  обумовленою процедурою зміни контролю та законодавством, строком на один день – 19 грудня.

 

Про це повідомила проектний менеджер реформ фінансового сектора в Національній раді реформ Вікторія Страхова на своїй сторінці в Facebook.

 

«Клієнти «Приватбанку» дійсно звикли до миттєвих платежів, тому звістка про те, що платіжки, які прийшли 19 числа будуть виконані 20 числа викликає невдоволення. Так, буде зупинка на один день корпоративних платежів. Це ніяк не пов'язано ні з ліквідністю, ні з будь-якими іншими показниками банку. Це технічна необхідність обумовлена процедурою зміни контролю та особливостями законодавства», - заявила пані Страхова.

 

Вона нагадує, що згідно із законодавством, міжбанківські перекази виконуються протягом до трьох операційних днів, а внутрішньобанківські - до двох операційних днів.

 

Міністр фінансів Олександр Данилюк пізніше додав: «Вкладники матимуть безперервний доступ до своїх грошей. Із процедурних причин тимчасово на 1 день буде призупинено обслуговування клієнтів – юридичних осіб. Але вже приймаються кроки, щоб це мало мінімальний вплив на їхній бізнес. Інших обмежень для клієнтів зараз не передбачено і не відбувається».

 

Водночас, директор з інформаційних технологій «Приватбанку» Дмитро Дубілет повідомив у соцмережах, що після націоналізації установи всі кошти на поточних і депозитних рахунках всіх фізичних та юридичних осіб будуть збережені, а банк буде працювати в стандартному режимі. Адже такими є гарантії держави.

 

«Дорогі друзі, сьогодні  «Приватбанк» стає державним банком. Це несподівана новина (в тому числі для мене, повірте), але хвилюватися не потрібно», - написав пан Дубілет на своїй сторінці в Facebook.

 

За його словами, від початку війни на сході «Приватбанк» пережив сім інформаційних атак.

 

«Будь-який інший банк не пережив би будь-яку з них. Але остання атака, яка розпочалася тиждень тому, була найважчою. Кожен день ми оновлювали рекорди за кількістю коштів, виданих клієнтам в банкоматах і відділеннях», - повідомив банкір.

 

І додає, що рішення про добровільну і мирну передачу банку у володіння державі «було прийнято рівно в той момент, коли ми зрозуміли, що цю інформаційну атаку ми можемо не пережити, і що під загрозою можуть опинитися наші клієнти».

 

Пан Дубілет запевняє, що банк і надалі буде працювати в стандартному режимі.

 

«Страшно зізнатися, але я не думаю, що клієнти або співробітники відчують особливу різницю в роботі банку. У нас все працює, як годинник. У головному офісі та у відділеннях залишаються ті ж професіонали. У банку створена унікальна корпоративна культура. Все це нікуди не дінеться», - запевняє банкір.

 

Нагадаємо, пізно ввечері 18 грудня Кабінет міністрів та Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію «Приватбанку».

 

Головою правління «Приватбанку», після його націоналізації стане колишній міністр фінансів України Олександр Шлапак.