У могилі Олександра Олеся в Празі збираються поховати іншу людину

13:01, 03.01.2017
У могилі Олександра Олеся в Празі збираються поховати іншу людину

Могила Олександра Олеся до ексгумації. (Фото Ігоря Булиги)

Рештки відомого українського письменника Олександра Олеся примусово ексгумовані на Ольшанському кладовищі у Празі. В його могилі збираються поховати іншу людину у вівторок.

За чеськими законами, після поховання, родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі, розміром у 20 тисяч чеських крон на 10 років (приблизно 20 тисяч гривень — Ред.).

Як повідомляє видання «Дзеркало тижня», посилаючись на слова представників місцевої української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував, за власною ініціативою, громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин.

Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся.

За словами українських діаспорян, перепоховання було заплановано на 12:00 3 січня 2017 року, плани щодо подальшого поховання рештків Олеся та його дружини невідомі .

 

 

Наразі могилу письменника вже розкопали. На Ольшанському кладовищі знаходяться представники укрїнської діаспори, які чекають на консула. 

 

 

 

 


Президент України Петро Порошенко доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію, повідомив речник  Святослав Цеголко через Facebook.

«Президент доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію щодо поховання відомого українського письменника Олександра Олеся у Чехії, а також зв'язатися з його родичами в Канаді для з'ясування можливості перепоховання його в Україні», - написав пан Цеголко у вівторок.

 

 

Нагадаємо, що Олександр Олесь помер у 1944 році.

 

 

Міністр інфорполітики Юрій Стець зазначив у коментарі виданню, що відповідні державні установи вже поінформовані про проблему і намагаються вирішити її.

 

МЗС України наразі ніяк не коментує ситуацію.

 

 

Олекса́ндр Іва́нович Канди́ба (1878-1944) — український письменник, поет, драматург, представник символізму. Свої твори публікував під псевдонімом Олександр Олесь. Батько поета та політичного діяча Олега Ольжича.

 

Творчість Олеся виразно поділяється на два періоди — в Україні (1907—1918) та в еміграції (1919—1944).

 

Олександр Олесь помер у Празі, невдовзі після того, як одержав повідомлення про загибель сина Олега Ольжича – активного учасника руху опору, закатованого нацистами в концтаборі Заксенгаузен.