В Авдіївці почали евакуювати дітей: місто без тепла при температурі -17

13:25, 31.01.2017
В Авдіївці почали евакуювати дітей: місто без тепла при температурі -17

З Авдіївки поки що евакуюють лише хворих і бажаючих.

Евакуацію населення розпочато у зв’язку з ворожими обстрілами з «Градів» і важкої артилерії у старій частині міста Авдіївка у вівторок. Ситуація є критичною оскільки в місті немає світла, тепла і води, адже основні комунікації пошкоджено снарядами і мінами.

 

Про це повідомив народний депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей на своїй сторінці у Facebook.

 

"Просто зараз почалась евакуація старої частини Авдіївки через сильні обстріли «Градами». Ситуація стає все більш критична. Через 3 години закінчиться паливо на заводі і перестане надходити тепло в квартири. На вулиці мороз -17С. Через декілька годин будинки охолонуть, перемерзне опалення і все. Швидше за все загальна евакуація розпочнеться до ночі", - написав пан Дейдей.

 

Про евакуацію населення також повідомив у Facebook волонтер Петро Дудник. За його словами, волонтери привезли хліб, щоб роздати людям. Тоді як рятувальники з МНС готують і роздають людям гарячий чай і кашу. На території міста організовано 11 пунктів обігріву.

 

За даними рятувальників, наразі «відпрацьовано питання евакуації 12 тис. громадян», підготовлено 80 автобусів (здатні одночасно евакуювати 3 тис. чоловік) і 2 приміських електропоїзди (можуть евакуювати до 1,6 тис. осіб за один рейс).

 

Людей планують евакуювати у найближчі 10 населених пунктів: Краматорськ, Костянтинівка, Дружківка, Покровськ, Селидове, Горняк, Новгородське, Українськ, Бахмут і Слов’янськ.

 

За даними влади Донеччини, в Авдіївці лише частково відновлено теплопостачання: забезпечено мінімальний тиск та температуру теплоносія (до 40 градусів) в системі, у  квартирах підтримується температура повітря 15-16 градусів тепла.

 

Головне завдання комунальників - не допустити розмороження систем теплопостачання. Утім, ремонтні роботи на пошкоджених комунікаціях не вдається розпочати через постійні обстріли.

 

Гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов повідомив, що до ранку вівторка змогли утримати генерацію й обігрів Авдіївки на коксовому газі, але чекають подачі природного газу. В понеділок цей завод вперше від початку війни на Донбасі припинив свою роботу.

 

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив про попередню домовленість щодо режиму "тиші" в районі Авдіївки з 12:00. Однак бойовики не дотрималися домовленостей, тож режим «тиші» так і не настав. Обстріли і атаки бойовиків на позиції ЗСУ продовжуються.

 

Пан Жебрівський додав, що наразі не йдеться про повномасштабну евакуацію Авдіївки, вивозять лише хворих з лікарень та бажаючих. Зокрема, дітей, яких просять евакуювати батьки. 

 

Нагадаємо, що внаслідок обстрілів місто Авдіївка залишилося без енергопостачання, електроенергії і тепла, було знеструмлено Авдіївський коксохімічний завод. У місті  оголошено режим надзвичайної ситуації через загрозу гуманітарної катастрофи.

 

Затяті бойові дії в районі Авдіївки тривають вже третю добу, окупанти понесли значні втрати, але продовжують атакувати. При цьому, відмовляються забирати своїх вбитих і поранених з поля бою. Серед поранених - відомий терорист "Гіві"

 

Під час оборони Авдіївки, за офіційними даними, загинуло 8 захисників України.

 

Вранці у понеділок місто двічі обстріляли з російських "Градів", які ворог розмістив у житлових районах окупованого Донецька.