Авдіївка п'ятий день під «Градами»: 2 загиблих, 10 поранено

09:40, 02.02.2017
Авдіївка п'ятий день під «Градами»: 2 загиблих, 10 поранено

(Фото прес-служби Нацполіції Донеччини)

Російські окупанти продовжують обстрілювати з важкої артилерії калібру 152 і 122 мм, танків та систем залпового вогню «Град» позиції ЗСУ в районі промзони Авдіївки в ніч на четвер. Загинуло двоє захисників України. При цьому, під час боїв за Авдіївку ліквідовано 26 загарбників у середу.

 

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО.

 

«Загарбниками було здійснено декілька спроб атакувати захисників України та понісши чисельні втрати, вони щоразу змушені були відступати. Не дивлячись на домовленості, увечері злочинці знову обстрілювали позиції ЗСУ в районі Авдіївки», - йдеться у повідомленні.

 

У штабі АТО додають, що загалом зафіксовано 67 обстрілів на всій лінії фронту. Протягом доби двоє захисників України загинули, десять – поранено та четверо – травмовано.

 

За даними, начальника поліції Донеччини В'ячеслава Аброськіна, які він оприлюднив у Facebook , протягом 1 лютого, окупанти втратили  26 бойовиків вбитими, ще 60 – пораненими.

 

"Не буду приховувати, що ми отримуємо інформацію з тимчасово окупованої території. Висновок проведеного аналізу - за останню добу 26 вбитих бойовиків, 60 поранених "хероїв Армії ДНР", які руйнували домівки та вбивали мирних мешканців Авдіївки", - написав пан Аброськін.

 

За словами голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, у середу внаслідок обстрілів з «Градів» пошкоджено 52 будинки у старій частині Авдіївки, але військові і комунальники вже допомагають людям їх відновлювати.

 

В поліції додають, що вранці у четвер обстрілами було зруйновано ще 8 будинків. 

 

При цьому, бойовики ДНР блокують відновлення роботи Донецької фільтрувальної станції, перешкоджаючи доступу патруля місії ОБСЄ до окупованої Ясинуватої. Пропустити заступника голови місії ОБСЄ в Україні Олександра Хуга та спостерігачів відмовився ватажок бандформування на прізвисько «Злий».

 

Тим не менше, в четвер вранці о 9 годині на одній з ділянок в районі Авдіївки за домовленістю з ОБСЄ встановлено режим тиші для здійснення ремонтних робіт з відновлення електропостачання.

 

За даними ЗСУ, «ситуація частково стабілізована, однак з боку ворога продовжують працювати міномети, тоді як артилерія затихла».

 

Тоді як Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє, що станом на 8:00 ранку 2 лютого у квартирах в Авдіївці підтримують температуру повітря 15-17 градусів тепла за рахунок заводської теплоенергоцентралі, воду подають за графіком із резерву, а також підвозять питну воду, електропостачання досі немає.

 

Наразі з Авдіївки евакуйовано 149 осіб, із яких 77 – діти.

 

Цілодобово працює "гаряча лінія" за номером 101, працює Штаб із ліквідації надзвичайної ситуацій: 095-215-10-03 та 062-36-315-44.

 

Водночас, у Дитячому фонді (ЮНІСЕФ) закликали сторони конфлікту на сході України забезпечити безпечний доступ в Авдіївку для проведення невідкладних ремонтних робіт на пошкоджених системах електро- і водопостачання, повідомляє центр новин ООН.

 

У Фонді стурбовані тим, що понад 17 тисяч жителів Авдіївки, в тому числі 2,5 тисячі дітей, перебувають у дуже важких умовах і залишилися без води, опалення і світла в умовах зими.

 

«Їм загрожують обстріли. Ситуація ускладнюється відсутністю води та світла. У будинках стає дуже холодно і стан здоров'я дітей погіршується просто на очах. Через бойові дії в районі Авдіївки було закрито шість шкіл і чотири дитячих садки», - йдеться у заяві.