Легендарний генерал Геннадій Воробйов помер через проблеми з серцем (фото)

15:01, 11.02.2017
Легендарний генерал Геннадій Воробйов помер через проблеми з серцем (фото)

Геннадій Воробйов ніколи не загравав із політиками.

Колишній перший заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-полковник Геннадій Воробйов з позивним «Вільний» раптово помер через проблеми із серцем у своєму кабінеті ректора Національної академії оборони в суботу близько 10:55.

 

56-річний генерал відомий тим, що був єдиним представником вищого військового керівництва, який відмовився розганяти Євромайдан. Він має репутацію військового, який ніколи не прогинався під політиків, як у часи президентства Януковича, так і Порошенка.  

 

 

Про смерть ректора Національного університету оборони України імені Івана Черняховського повідомив радник Президента і міністра оборони Юрій Бірюков у Facebook.

 

«Талановитий. Розумний. Мудрий. Не завжди зручний. Він провів у АТО значно більше, ніж багато хто. Сьогодні він провів нараду. Повернувся до кабінету. У свій робочий кабінет - ректора Університету оборони України. І помер. Серце. Генерал-полковник Геннадій Петрович Воробйов, позивний «Вільний», - написав про померлого пан Бірюков.

 

Зазначимо, що у 2009-2014 роках пан Воробйов обіймав посаду командувача Сухопутних військ. 16 січня 2014 року він відмовився виконувати наказ про застосування сили до активістів Майдану і подав у відставку одразу після ухвалення «драконівських законів».

 

Це був єдиний випадок за час Революції Гідності, коли високопоставлений генерал такого рангу відмовився виконувати злочинні накази. Тоді режим Януковича здавався монолітним, на Майдані ще ніхто не загинув, тому вчинок генерала був дійсно сильним.

 

 

З лютого 2014 року Геннадій Воробйов був першим заступником начальника Генштабу ЗСУ, тривалий час служив у зоні АТО, особисто керував військами під час бойових дій.

 

Наприкінці 2014 року генерала Воробйова звільнили згідно закону про люстрацію. Мовляв, займав високу посаду в часи Януковича. Але вже  28 січня 2015 він був відновлений на посаді Президентом України згідно поправок, внесених Верховною Радою.

 

Журналіст Юрій Бутусов раніше відзначав, що «для майбутніх українських генералів Геннадій Воробйов може бути прикладом начальника, який відмовився воювати проти свого народу, і який не прогинався під політиків, а намагався служити своєму народові професійно».

 

«Воробйов першим на чолі групи офіцерів Генштабу виїхав під Слов'янськ у 2014 році, це він організував перший штаб АТО під Ізюмом, і давав перші, найважливіші накази, і своїм авторитетом відновлював армію і змушував її воювати. Іноді всупереч прямого саботажу генералів і офіцерів, схильних російському впливу. Це не означає, що Воробйов у всьому діяв безпомилково, але це професіонал. Зараз важко зрозуміти, чому Воробйова не призначили начальником Генштабу. Він користувався і користується величезним авторитетом серед військових», - писав про генерала пан Бутусов.

 

Цікаво, що у вересні 2014 року саме Воробйов став в. о. командувача військами АТО на час слідчих дій щодо генерала Муженка стосовно обставин «Іловайського котла».

 

За данимижурналіста Бутусова, пізніше начальник Генштабу ЗСУ Муженко позбавив свого першого заступника реальних повноважень, тому Воробйов залишив систему Генштабу та  перейшов у структуру Міноборони, очоливши Національну академію оборони.

 

Зауважимо, що Геннадій Воробйов завжди уникав контактів із пресою і не давав  інтерв'ю.

 

 

За сумлінну та бездоганну службу генерал-полковник Геннадій Воробйов нагороджений орденами Богдана Хмельницького III-го ступеня і "За мужність" III-го ступеня, багатьма медалями та відзнаками Міністерства оборони України та інших силових структур держави.

 

Співчуття рідним і близьким генерала висловили Президент України Петро Порошенко, керівництво Міноборони та Генерштабу ЗСУ, військове командування штабу АТО.

 

Зокрема, Порошенко вважає Воробйова «видатним військовим діячем сучасної України», який загалом понад два роки війни прослужив Україні безпосередньо на передовій.

 

«Останні місяці бойовий досвід передавав наступному поколінню військових, керуючи Національним університетом оборони. Дякую за гідну службу, Геннадію Петровичу. За витримку, за мужність і за чесність дякую. Світла пам’ять про Вас назавжди залишиться у наших серцях», - написав Порошенко у Facebook.