У Львові влаштували розвагу з бабаками (фото)

15:40, 15.02.2017
У Львові влаштували розвагу з бабаками (фото)

Львівські віщунки порадували прогнозом (Євгенія Пласконь)

У Львові на Стрітення відбувся місцевий "День бабака". Мешканки Львівського еколого-натуралістичного центру - дві бабачихи Марусі - прокинулись від зимової сплячки і тим самим навіщували швидкий прихід весни цьогоріч, повідомляє кореспондент  "Справжньої Варти".

"Бабаки прокинулись - весна прийде швидко. Можливо, навіть менше, ніж за 4 тижні", - зазначив директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Він повідомив, що сьогодні був перший день, коли в природі бабаки прокидаються від сну, а вихід на публіку для двох Марусь був дебютним. Втім, тваринки прокинулись самостійно, їх ніхто не будив з міркувань здоров’я. Торік, наприклад, таке свято не відбулось, оскільки бабаки не прокинулись.

“Вони прокидаються природнім шляхом, ми їх не будили. Вчора вони цілий день пересвистувались між собою. Минулого року бабачихи заснули пізно, як ніколи — в кінці листопада, тож їх поведінку ми не могли спрогнозувати. Останніх кілька днів ми бачили, що вони реально прокидаються, тому вирішили організувати це свято”, - пояснив Ігор Антахович.

Цьогоріч вперше до дійства залучили самочок, але раніше віщуном весни був бабак Мишко, який помер через те, що його нагодували соленим насінням.

Утім, на швидкий прихід весни може вказувати не лише швидке прокидання бабаків, але й інші прикмети:

"Зараз є сонце, але воно в димці, — це говорить про те, що бабаки не побачили своєї тіні і можна сказати, що весна прийде швидко. Слід врахувати й усі інші прикмети: мінусова температура зранку, ясний, сонячний день, півень з калюжі не напився сьогодні, наші птахи — качки і фазани — вже перелиняли і відчувають швидкий прихід весни", - додав директор Львівського еко-центру.