В Україні запроваджено надзвичайні заходи на ринку електроенергії

18:05, 15.02.2017
В Україні запроваджено надзвичайні заходи на ринку електроенергії

Віялові відключення заплановано у семи областях.

Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження про тимчасове впровадження надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. Віялові відключення світла очікуються в семи областях країни.

 

Таке рішення було прийняте на позачерговому засіданні уряду в середу.

 

«Ми зібрали уряд для того, щоб прийняти рішення про запровадження надзвичайних заходів у енергетичній системі нашої країни», - сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

 

Відповідно, своїм рішенням міністри дали згоду на перегляд графіку роботи промислових підприємств і початок віялових відключень в години пікових навантажень у семи областях України: Харківській, Дніпропетровській, Київській, Чернігівській, Запорізькій, Сумській та Черкаській.

 

На думку міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика, якщо не вжити зараз цих заходів, то вже через два тижні Україна зіткнеться з проблемою неможливості покриття пікових навантажень енергосистеми.

 

У свою чергу, віце-прем'єр Геннадій Зубко повідомив, що в найбільших промислових областях (Дніпропетровська, Київська, Полтавська, Сумська, Харківська і Чернігівська) антикризові штаби провели засідання для узгодження надзвичайних енергетичних заходів, які будуть введені.

 

Однак Зубко наголосив, що ці заходи торкнуться всіх областей, які споживають електроенергію.

 

"Завтра буде дано відповідні рекомендації, яким чином переглянути режими, щоб забезпечити зменшення споживання в пікові години",– зазначив він.

 

Прем'єр Гройсман, у свою чергу, наголосив: "Ми будемо управляти системою таким чином, щоб мінізувати будь-які негативні наслідки. Хочу підкреслити, що відключення електрики будуть відбуватися тільки в крайніх випадках. І то ми задалегідь будемо про це інформувати".

 

Він також вкотре засудив блокування поставок вугілля антрацитової групи з територій, тимчасово непідконтрольних уряду.

 

"Я вважаю, що блокада вугілля це злочин. Принаймні що стосується вугілля, про інше не берусь судити. Варто розблокувати принаймні поставки вугілля та всього того, що необхідне українській економіці", – зазначив Гройсман і закликав учасників блокади її зняти, бо вона загрожує енергетичній безпеці України:

 

"Все інше, будь ласка, блокуйте, контролюйте, боріться з контрабандою і в цьому питанні можете на мене розраховувати", – зазначив прем'єр.

 

Глава уряду також звернувся до Ради нацбезпеки і оборони України з проханням вивчити вплив блокади Донбасу на життя українців і вирішити це питання.

 

Нагадаємо, 13 лютого учасники засідання Антикризового енергетичного штабу розглянули доцільність запровадження в українській енергетиці надзвичайного стану. Причина – зменшення запасів вугілля, постачання якого з окупованого Донбасу блокують активісти.

 

Внаслідок блокування руху поїздів на Донбасі Україна не отримала майже 240 тис. тонн енергетичного вугілля, а залізнична галузь зазнала збитків у сумі 53,5 млн грн.

 

В.о. керівника "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що за умови введення надзвичайного стану в енергетиці антрацитового вугілля вистачить в Україні на 40 діб.