У Харкові сталася стрілянина між колишніми добровольцями «Донбасу» і «Азова» (фото, відео)

11:03, 18.02.2017
У Харкові сталася стрілянина між колишніми добровольцями «Донбасу» і «Азова» (фото, відео)

Слідчі поліції Харкова досліджували місце стрілянини на Стадіонному проїзді усю ніч.

Колишні бійці добровольчого батальйону «Донбас» стріляли в активістів цивільного корпусу «Азов» і поранили одного з них у Харкові в ніч на суботу. Після цього стрілки  забарикадувалися у дитячому садку, але згодом здалися поліції. Затримано 9 учасників конфлікту.

 

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Харківської області, а також учасники конфлікту в соцмережах.

 

За однією з версій, перестрілка сталася після того, як активісти руху "Східного корпусу" (півроку тому став частиною цивільного корпусу «Азов») намагалися штурмувати офіс ветеранів АТО на Стадіонному проїзді у Харкові. За іншою версією, активісти приїхали на Стадіонний проїзд, оскільки їм повідомили, що там знаходяться озброєні люди в камуфляжі.

 

В результаті стрілянини серйозні поранення живота та грудної клітини отримав активіст «Азову» Ігор Пушкарьов.

 

 

Місцеве видання Харьков.City повідомляє, що до стрілянини призвів конфлікт між депутатом, колишнім комбатом «Донбасу» Семеном Семенченко і засновником «Східного корпусу» Олегом Ширяєвим.

 

Нібито до Харкова для "розгойдування" ситуації приїхали представники Семенченка, колишні бійці батальйону «Донбас», які нині беруть участь в блокаді залізничних шляхів. Так само їх метою був Ширяєв, який виступив проти блокади, і звинуватив Семенченка у використанні проблем колишніх бійців АТО для самопіару.

 

"Зустріч" закінчилася перестрілкою, коли представник Семенченка - "Іспанець" Олег Черкашин вистрілив в Ігоря Пушкарьова, бійця роти "Східного Корпусу", - зазначає видання.

 

Тоді як поліція Харківщини повідомляє, що пораненого було госпіталізовано, наразі стан його здоров’я задовільний. За попередніми даними, постріл було скоєно з мисливської зброї. Затримано 9 осіб у дитсадку, в них вилучено зброю, яку передано на експертизу.

 

 

«У приміщенні дитячого садочка, де сховалися винуватці стрілянини, можна помітити невеликі пошкодження, зокрема розбито скло. Яких-небудь руйнувань у дитячому садочку немає. Також підтверджень того, що там зводилися барикади, немає. Вони там перебували упродовж нетривалого періоду часу, оскількі патрульні, які оперативно з’явилися на місці пригоди, зуміли завадити їм створити барикади, затримавши зловмисників. Але чи хотіли вони їх створювати, ще неясно. Спротиву не було, тому в результаті затримання ні правоохоронці, ні люди у камуфляжі не постраждали», – повідомив начальник слідчого управління поліції в Харківській області Володимир Тимошко.

 

Водночас, керівник харківського відділення корпусу "Азов" Олег Ширяєв ще до офіційного повідомлення поліції зазначив, що ветерани батальйону "Донбас" стріляли в активістів "Східного корпусу" саме через критику блокади.

 

«Це конфлікт з людьми Мураєва, а не Семенченка - ми точно знаємо, що «Іспанець» працює на Мураєва», - прокоментував Ширяєв, маючи на увазі колишнього «регіонала» з Харкова, депутата Євгена Мураєва.

 

Як вказує Олег Ширяєв у Facebook  , «група активістів потрапила в заздалегідь сплановану засідку та опинилась під вогнем автоматичної зброї, внаслідок чого один із активістів отримав важкі вогнепальні поранення, а решта вдалися до вимушеної самооборони, рятуючи свої життя».

 

«Підкреслюю ту обставину, що поранений, як і решта активістів, був неозброєний, тоді як нападники стріляли з нарізної та гладкоствольної зброї», - зазначає представник «Азову».

 

Пан Ширяєв наполягає, що активісти корпусу також принципово вимагають припинити торгівлю вугіллям з терористами, тоді як нинішню блокаду Донбасу вважають  "театром одного актора Семенченка" і його особистою піар-акцією.

 

 

Натомість у батальйоні "Донбас" спростовують участь своїх бійців, або ветеранів у стрілянині, що сталася  в Харкові.

 

У повідомленні "Внутрішнього корпусу батальйону Донбас" у Facebook  зазначається, що боєць з позивним "Іспанець", який брав участь у конфлікті, дійсно служив у батальйоні Нацгвардії "Донбас", але демобілізувався навесні 2016 року і більше ніякого відношення до служби в "Донбасі", а тим більше до блокади торгівлі з окупантами не має.

 

Водночас у батальйоні не підтверджують і не спростовують інформацію щодо причетності до конфлікту депутата Євгена Мураєва, з яким «азовці» пов’язують «Іспанця».

 

Нагадаємо, депутат Семен Семенченко став учасником ще й іншого скандалу в п’ятницю: він не дав поліції дослідити виявлений в одного з ветеранів АТО мисливський карабін «СКС» під час огляду автобусу на блокпосту в місті Бахмут Донецької області. Семенченко забрав карабін і разом із ветераном втік від поліції, користуючись депутатською недоторканністю.