Голова ЦВК Михайло Охендовський визнаний потерпілим від дій НАБУ

12:05, 18.03.2017
Голова ЦВК Михайло Охендовський визнаний потерпілим від дій НАБУ

Михайло Охендовський вважає себе постраждалим, а не корупціонером.

Голову Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського було оголошено потерпілим у кримінальному провадженні щодо дій детективів Національного антикорупційного бюро України щодо нього.

 

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

 

За її словами, Генпрокуратура визнала Охендовського потерпілим минулого четверга.

 

"Управління з розслідування злочинів, скоєних співробітниками органів із боротьби зі злочинністю Головного слідчого управління Генеральної прокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками втручання в діяльність державного діяча, службової недбалості детективів НАБУ, притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і розголошення даних досудового розслідування стосовно Михайла Охендовського", - повідомила пані Сарган.

 

Вона нагадала, що це провадження розпочато у виконання постанови Печерського районного суду Києва від 4 січня цього року, яким Генпрокуратуру зобов'язали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву адвоката Олега Бабича в інтересах Охендовського.

 

"17 лютого 2017 року Охендовський подав заяву про притягнення його як потерпілого, за результатами розгляду якого 20 лютого слідчий виніс постанову про відмову у визнанні його потерпілим. Однак 2 березня 2017 року слідчий суддя Печерського райсуду зазначену постанову скасував і зобов'язав слідчого невідкладно вручити Охендовському повідомлення про процесуальні права та обов'язки потерпілого", - розповіла прес-секретар Генпрокурора.

 

У зв'язку з цим, за її словами, 16 березня 2017 року Охендовського викликали до Генпрокуратури для вручення повідомлення.

 

Нагадаємо, 13 грудня 2016 року Охендовському в аеропорту "Бориспіль" співробітники НАБУ вручили повідомлення про підозру у кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Його підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 і 4 ч. ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабарів у великих і особливо великих розмірах особою, що займає особливо відповідальне становище).

 

Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько $161,7 тис., що в еквіваленті за курсом Нацбанку України на момент вчинення злочинів становило майже 1,29 млн грн.

 

19 грудня керівництво ЦВК заявило, що детективи НАБУ провели обшук в ніч на 14 грудня не в кабінеті Охендовського та з порушеннями законодавства.

 

21 грудня Солом'янський райсуд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до 13 лютого 2017 року: голова ЦВК може залишати територію України лише з дозволу слідчого.

 

Цього ж дня суд відмовився усувати Охендовського з посади голови ЦВК.

 

17 березня Охендовський заявив, що Генпрокуратура визнала його потерпілим у кримінальному провадженні про незаконне притягнення його до кримінальної відповідальності детективами НАБУ.