Франк-Вальтер Штанмайєр склав присягу президента Німеччини

18:37, 22.03.2017
Франк-Вальтер Штанмайєр склав присягу президента Німеччини

Франк-Вальтер Штайнмайєр уже примірявся до нових повноважень

Франк-Вальтер Штайнмайєр склав присягу на посаді президента Німеччини, повідомляє Укрінформ.

Він пообіцяв боротися за демократію і проти популізму.

"Ми повинні про демократію не лише говорити, ми повинні за неї боротися...Демократія вимагає мужності", - заявив Франк-Вальтер Штанмайєр у своїй першій промові на посаді президента.

На початку виступу він прокоментував відносини Німеччини та турції.

Він звернувся безпосередньо до президента Ердогана: "Не погрожуйте тому, що було побудовано такою важкою працею і спільними зусиллями. Поважайте свободу і право, звільніть Деніза Юсела!" (Юсел - заарештований у Туреччині журналіст німецької газети).

Після цього він говорив про перспективи розвитку Німеччини.

Ліберальна демократія, за його визначенням, опинилася під обстрілом з різних сторін - терористів і автократів. До цього додається "ерозія байдужості".

За його словами, популісти розпалюють суспільство нереалістичними картинками, які з готовністю сприймаються, оскільки ми живемо під час переходів, коли майбутнє невизначено і є страх перед багатьма речами.

Говорячи про популізм, Штайнмайєр заявив, що не бачить «панікерства в Німеччині», але закликав серйозно поставитися до загрози.

"Але прості відповіді, як правило, не є відповідями", - нагадав Штайнмайєр.

Серед загроз він назвав також "нове захоплення авторитаризмом", яке можна спостерігати в Європі і за її межами.

"Та допоможе мені Бог!" - такими словами завершив присягу федеральний президент.

Німеччина для багатьох країн є прикладом успішного розвитку, демократії та надійного партнера, і ФРН мовчки не дивитиметься на спроби дестабілізації ситуації у своїй країні та в її оточенні, заявив у своїй прощальній промові колишній президент ФРН Йоахім Гаук.

"Ми хочемо підтримувати діалог з близькими та далекими сусідами, але не дивитимемося мовчки, коли здійснюються провокації", - заявив Гаук.

Він нагадав, що новий президент вступає на посаду в час, коли "кордони більше не поважаються, міжнародні правила більше не дотримуються", коли у багатьох країнах сталися "дивовижні зміни".

Гаук зазначив, що багато країн хочуть наслідувати приклад, стандарти Німеччини. Багато хто цінує цю країну як "партнера та якір стабільності".