На схилі Старокиївської гори готуються до забудови: музейники б’ють на сполох (фото)

19:58, 12.04.2017
На схилі Старокиївської гори готуються до забудови: музейники б’ють на сполох (фото)

Підніжжя Старокиївської гори обмежили стрічками.

Національний музеї історії України, Національний заповідник "Софія Київська" та мешканці прилеглих будинків занепокоєні підготовкою до проведення робіт на схилі Старокиївської гори в історичному центрі столиці.

 

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Національного музею історії України у Facebook  у середу.

 

За даними музейників, близько двох тижнів тому на підніжжі схилу і частині пагорба  Старокиївської гори з'явилися обмежувальні стрічки. У разі, якщо на схилі буде розгорнуто будівництво, будівля музею може постраждати.

 

 

"За цей двотижневий період на цій території почалися археологічні дослідження і відбулися геологорозвідувальні процедури, що є першою фазою проведення будівельних робіт. Можливе будівництво, яке неодмінно приведе до прокладання комунікацій, появи котлованів, забивання свай тощо, майже напевне призведе до поступового "сповзання" вниз і руйнування цілісної конструкції споруди Національного музею історії України, в стінах якого вже з'явилися тріщини з появою сусідніх забудов", - йдеться в повідомленні.

 

При цьому, до музею не надійшло жодної інформації щодо проекту і узгодження будівництва.

 

 

Музейники наголошують, що роботи, які можуть розпочатися біля підніжжя Старокиївської гори, будуть проходити в буферній зоні Національного заповідника "Софія Київська", що загрожує пам'ятнику втратою охоронного статусу ЮНЕСКО.

 

 

Керівництво музею вже поінформувало про ситуації всі відповідальні організації і органи влади.

 

Національний музей історії України - провідний музейний заклад країни, у сховищах якого перебуває майже 1 млн музейних предметів державного музейного фонду.

 

Як повідомляла «УМ», забудовники також почали протиправно вирубувати сторічні дерева заради будівництва житлового комплексу з шести багатоповерхівок на найстарішій київській горі Хоревиці.