Петро Порошенко та Олександр Лукашенко вшанували річницю аварії на Чорнобильській АЕЄ (відео)

12:50, 26.04.2017
Петро Порошенко та Олександр Лукашенко вшанували річницю аварії на Чорнобильській АЕЄ (відео)

Петро Порошенко та Олександр Лукашенко вшанували загиблих на ЧАЕС (ТСН)

Президент України Петро Порошенко разом із своїм колегою із Білорусі Олександром Лукашенком взяли участь у вшануванні пам'яті загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Вони відвідали Чорнобильську атомну електростанцію та поклали квіти до "Стіни пам'яті" меморіального комплексу "Героям Чорнобиля".

"Чорнобиль для України - це майже 10 відсотків території, яка зазнала прямого радіаційного ураження. Це понад три мільйони постраждалих. Майже п'ятсот тисяч з них - діти. Це - тисячі й тисячі людей з сотень сіл, селищ та міст, які покинули рідні домівки. Це - тисячі випадків спричинених радіацією онкологічних захворювань і смертей…", - сказав Петро Порошенко.

Олександр Лукашенко відмітив співпрацю україни та Білорусі у подоланні наслідків аварії.

"І білоруси, і українці розуміють, що чорнобильська катастрофа не знає кордонів. Наші держави намагаються разом долати цю біду. Реалізовано ряд спільних заходів в області радіоекологічного моніторингу та радіаційного контролю, сільського та лісового господарства, координації наукової та інформаційної роботи. Ми успішно співпрацюємо в рамках чорнобильських проектів міжнародних організацій, - сказав Лукашенко.

Однак, за його словами, таку співпрацю треба розширювати.

Наприкінці офіційних заходів пролунав поминальний дзвін - центральний об'єкт "Стіни пам'яті" - встановлений на триметровій арці.




Аварія на Чорнобильські АЕС в ніч на 26 квітня 1986 року - наймасштабніший в історії вибух та викид радіації із побудованого людиною об'єкта.

Дискусії щодо причин аварії тривають і досі, головна версія - помилки при будівництві та обслуговуванні атомної електростанції.

За висновками більшості післяаварійних експертиз остаточною причиною вибуху на четвертому блоці ЧАЕС названо конструкцію стержнів системи управління захистом у цього типу реактора. Їхня роль – зупиняти ланцюгову реакцію, а вони не змогли виконату цю функцію.

У результаті сотні людей загинули від променевої хвороби та наслідків радіаційного ураження, тисячі родин втратили свої домівки, а місто Прип'ять зараз приваблює лише туристів та шукачів пригод. Поступово у відселених районах навколо зони катастрофи почала відновлюватися природа, знищена людьми: зона відчудження поступово перетворюється на заповідник, який облюбували дикі тварини.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним "саркофагом". За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора.

У листопаді 2016 року зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС накрили спеціальною конструкцією, що має запобігти подальшим викидам радіації,