Порошенко не задоволений, що досі не знайдено вбивць Шеремета

17:01, 14.05.2017
Порошенко не задоволений, що досі не знайдено вбивць Шеремета

Багато журналістів прийшло на прес-конференцію Президента у футболках із запитанням "Хто вбив Павла"?

Президент України Петро Порошенко незадоволений станом розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, але не збирається підміняти слідство.

 

Про це Порошенко сказав під час відкритої прес-конференції у неділю, відреагувавши на присутність журналістів у футболках із написом "Хто вбив Павла?"

 

"Я бачу футболи "Хто вбив Павла?", я також хочу висловитися з цього приводу. На жаль, я чекав більш кращого результату. І не задоволений, що досі в нас немає вбивці, і він не притягнутий до відповідальності", - сказав глава держави.

 

Водночас Порошенко подякував журналістам за розслідування, яке вони провели щодо обставин вбивства журналіста. За його словами, всі матеріали, які є у розпорядженні  журналістів і експертів, будуть долучені до справи.

 

"Голова Служби безпеки України доповів мені, що пан Устименко, який був згаданий у розслідуванні – звільнився з СБУ у квітні 2014 року разом з 2 тисячами працівників СБУ після Революції Гідності. Я маю ту саму інформацію", - сказав він.

 

І додав, що Ігоря Устименка  викликали на допит на 15 травня: "Мене проінформували, що на понеділок пан Устименко викликаний на допит і буде допитаний. Те, що можна буде знати ЗМІ, ви будете про це знати".

 

Відповідаючи на уточнюючі питання журналістів, Петро Порошенко зауважив, що не зобов’язаний створювати в адміністрації Президента спеціальний підрозділ, який би займався розслідуванням вбивства відомого журналіста Павла Шеремета, бо справу веде Національна поліція.

 

"Я маю створити у себе додатковий слідчий підрозділ, який буде проводити окремо слідчі дії з цього приводу? Моя відповідь дуже проста — це незаконно і неконституційно", - сказав Порошенко, коли йому нагадали, що справа Шеремета перебуває на його контролі.

 

За його словами, він шість разів  проводив зустріч з керівництвом Нацполіції та слідчою групою, яке веде цю справу, та запевнив, що тримає її на контролі.

 

"Але підміняти слідство, якщо ви вважаєте, що в цьому моя функція, то ви помиляєтеся", - наголосив Президент.

 

Журналіст Дмитро Гнап зауважив, що представників ФБР не було залучено до оперативно-розшукових заходів та аналізу відео з камер відеоспостереження, оскільки їх просто не допускали до цього процесу.

 

"Українські правоохоронні органи залучали представників ФБР лише до аналізу вибухового пристрою на місці події, і вже  після того, як усі важливі докази на місці події було знищено - через 5 годин після вибуху автівки, у якій перебував Шеремет, поліцейські разом з комунальними службами помили місце події", - заявив Гнап.

 

У свою чергу Порошенко зазначив: «У мене є інформація, що міжнародна експертиза залучалася і щодо обробки відео, і щодо інших технічних матеріалів, без яких отримати цю інформацію слідчій групі було б набагато важче. Коли і що помили пожежники від піни - так, принаймні, мене інформувала Хатія Деканоідзе на першій зустрічі - думаю, що, коли і чому мили - це також може бути предметом розслідування. Але це було не "мили", а тушили машину, яка горіла. Мене поінформували так. Якщо маєте іншу інформацію, прошу, готовий її отримати».

 

Президент також запропонував журналістам, у яких є докази у резонансних справах, нічого не чекати, а йти з ними особисто до нього.

 

Нагадаємо, 10 травня журналісти "Слідство.Інфо" оприлюднили першу частину розслідування – документальний фільм "Вбивство Павла", у якому виклали раніше невідомі факти про вбивство Шеремета.

 

Зокрема, вони встановили, що під будинком, де жив Шеремет, у ніч, коли під машину журналіста заклали вибухівку, перебували підозрілі червоний "Мерседес" і сіра "Шкода", водієм якої виявився Ігор Устименко, який раніше працював у СБУ.

 

Журналісти домовилися про співпрацю із керівництвом Нацполіції.