Блаженнішого Любомира Гузара поховали у крипті Патріаршого собору УГКЦ

15:01, 05.06.2017
Блаженнішого Любомира Гузара поховали у крипті Патріаршого собору УГКЦ

На церемонію поховання Любомира Гузара приїхали 600 священників з України і світу.

Блаженнішого Любомира Гузара поховали у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового (УГКЦ), що на Лівому березі Києва у понеділок.

 

Труну з Блаженнішим Любомиром виносили з храму під оплески вірян.

 

Процесія під проводом глави УГКЦ Святослава Шевчука пройшла до окремого входу в спеціальне підвальне приміщення храму для поховань (крипт), куди й занесли труну з Любомиром Гузаром. 

 

Під час заупокійної літургії храм був заповнений вірянами, а також священнослужителями УГКЦ з різних областей України та з-за кордону. Загалом на церемонію поховання приїхало 600 священослужителів.

 

Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук заявив у проповіді на похованні, що Блаженніший Любомир Гузар був патріархом, якого можна назвати Кобзарем наших днів, а не церковним чиновником чи церковним олігархом.

 

"Він був нашим патріархом. Але, знаєте, сьогодні є різні патріархи. Хтось уподібнюється до державного чиновника, хтось до вірнопідданого служаки, хтось до олігарха. А Дух Святий уподібнив нашого блаженнішого до дивного і химерного Перебенді, Кобзаря наших днів. І тому ми вже відчуваємо, що "його пісня, його дума не вмре, не загине", вона вже його пережила, вже стала історією", - сказав Святослав Шевчук.

 

Зацитувавши вірша Тараса Шевченка «Перебендя», предстоятель УГКЦ зазначив, що краще оспівати Кобзаря нової незалежної України неможливо.

 

У заупокійній літургії взяв участь особистий посланець Папи Римського Архієпископ, Секретар Конгрегації Східних Католицьких Церков Циріл (Василь). Він зачитав лист від Папи Римського Франциска з співчуттями та добрими словами про Гузара.

 

Також для вірян зачитали листа від Львівського митрополита римо-католицької церкви архієпископа Мечислава Мокшицького.

 

Також участь у церемонії поховання взяли народні депутати, мер Львова Андрій Садовий. А на подвір'ї біля собору віряни стежили за похороном з трансляції на спеціально встановленому екрані.

 

Як повідомляла «УМ», багаторічний керівник Української греко-католицької церкви Блаженніший Любомир Гузар помер 31 травня на 85-му році життя внаслідок важкої хвороби.

 

Наступного дня для прощання труну з тілом кардинала перевезли до Львова, де він народився. До собору Святого Юра, де проходила церемонія, прийшли тисячі вірян.

 

Назад до Києва траурний кортеж із тілом блаженнійшого Любомира повернувся 3 червня.

 

26 січня 2001 року Любомир Гузар був обраний головою УГКЦ і мешкав у митрополичих палатах у Львові.

 

У 2005 році він переніс резиденцію голови церкви зі Львова до Києва. У 2009 році, через погіршення стану здоров’я, він попросив у Папи Римського про зречення від престолу. У 2011 Папа Бенедикт XVI задовольнив прохання. Пізніше Любомир Гузар передав керування церквою Святославові Шевчуку.