У Голосіївському парку вирубали півсотні дубів

16:11, 28.06.2017
У Голосіївському парку вирубали півсотні дубів

У заповіднику "Теремки" потрапили під сокиру 50 дубів.

Щонайменше півсотні дубів вирубали у заповіднику "Теремки", який є частиною Національного парку «Голосіївський» поблизу села Гатне під Києвом в ніч на середу.

 

Про це повідомляють громадські активісти і «5 канал».

 

Мешканці селища Гатне, яке поруч із урочищем - кажуть, що це справа рук садового центру "Флора Март". Селяни навіть зафільмували, як невідомі у них під боком вирізали чималий шматок заповідника "Теремки", який є частиною Національного парку «Голосіївський» і охороняється указом Президента як природоохоронна зона.

 

"Ми звісно чули, що пиляють, проте де саме. Зрозуміли, коли почали вивозити ліс", - каже місцева мешканка Єлизавета Мяловська.

 

Балансоутримувач цього урочища - Інститут зоології імені Шмальгаузена. Там кажуть, що жодних спроб захопити цю ділянку не було.

 

Урочище "Теремки" є частиною Національного парку Голосіївський, який має природоохоронний статус. Його Указом Президента затвердили ще 2007 року.

 

"Коли приїхали - жахнулися. Це варварство просто, не знаю як назвати. Ніяких документів ніхто нікому не показував", - запевняє директор науково-експериментальної бази "Теремки" Віктор Яковенко.

 

Активіст "Екозагону" Михайло Погребицький також зауважує: "Ми бачимо умисне знищення природо-заповідного фонду. Це кримінальна стаття, яка передбачає позбавлення волі".

 

Селяни кажуть, що коли вони вночі заблокували виїзд вантажівці зі зрубами, їм телефонував директор "Флора Март" і переконував, що дозволи у нього є.

 

"Нам телефонував, і просив, щоб ми випустили машину, бо в нього все узгоджено з сільською радою Гатного, і в нього усі документи є в офісі", - розповідає місцевий мешканець Віталій Ткачук.

 

Тоді як сільський голова Гатного Броніслав Корицький усе заперечує: "Я авторитетно заявляю, що сільська рада ніякого відношення немає до вирубки дерев, і сільська рада й не мала розглядати таке питання, навіть заяв таких не було".

 

Відомо, що садовому центру "Флора Март" дозволили лише "облаштування своєї території".

 

Як результат – в екологічній інспекції вказують на збитки у щонайменше 100 тисяч гривень, а то й 200.