Компанії Коломойського позиваються до Приватбанку на 9 млрд гривень

16:03, 04.07.2017

Компанії, пов'язані з колишніми власниками Приватбанку подали проти фінустанови 92 позови на загальну суму 8,913 мільярда гривень.

 

Відповідні дані наведені в презентації банку у вівторок.

 

Згідно з документом, в цілому кількість поданих до банку позовів становить більше 2,9 тисяч на суму 20,185 млрд грн.

 

За даними голови правління Приватбанку Олександра Шлапака, фінустанова, в свою чергу, подала в суди позови на суму 23,8 млрд грн.

 

"Загальна сума претензій за позовами, які ми подали, - 23,8 млрд грн. Це не обов'язково колишні акціонери, але в тому числі вони там є", - сказав пан Шлапак під час прес-конференції у вівторок.

 

За його словами, за фактом доведення Приватбанку до неплатоспроможності порушено кримінальне провадження.

 

Пан Шлапак уточнив, що йдеться про кредити 36 компаніям на 133 млрд гривень, які видали в жовтні-листопаді 2016 року.

 

Глава правління уточнив, що ставка за новими кредитами становила 10,5% річних, тоді як кредитний комітет банку затвердила ставку 34% річних.

 

"Це вершина фінансової піраміди "Приватбанку", - зазначив Олександр Шлапак. І додав, що практично всі нові позичальники не вели господарську діяльність, були створені менш як рік тому і мали негативний фінансовий стан.

 

Зазначимо, що протягом червня Коломойський подав до суду серію позовів, направлених проти Кабміну НБУ та Приватбанку.

 

9 червня Коломойський подав перший позов до Національного банку й Приватбанку про розірвання договорів поручництва.

 

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова повідомила, що Ігор Коломойський заперечує в суді рішення про визнання Приватбанку неплатоспроможним і його націоналізацію.

 

Станом на середину листопада 2014 року найбільшими акціонерами банку були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов (кожен володів по 36,9781%), а також кіпрська Triantal Investments Ltd. (16,2333%).