На Тернопільщині погіршилась ситуація зі сказом: в одному селищі навіть ввели карантин

16.11.2018
На Тернопільщині погіршилась ситуація зі сказом: в одному селищі навіть ввели карантин

Ускладнилася ситуація із захворюванням на сказ домашніх тварин у сільській місцевості, які заражаються від диких тварин iз прилеглих до населених пунктів лісів, на Тернопільщині.
 
Так, у селищі Озерна Зборівського району нещодавно було введено карантин, щоб ліквідувати вогнище сказу. 
 
А почалося все з того, що одну з місцевих жите­льок подряпав і покусав її кіт. Тварина була дуже агресивною, тож її довелося умертвити, а проведені після цього дослідження підтвердили захворювання на сказ. 
 
Минулого тижня наявність сказу було підтверджено і в Ланівецькому районі області, де хворий собака покусав кількох домашніх тварин та людей.
 
Подібні випадки останнім часом почастішали. Нестійку епідемічну й неблагополучну  епізоотичну ситуацію зі сказом в Україні та тенденцію до погіршення відповідних показників в області обговорювали 9 листопада фахівці на семінарі в Тернопільській університетській лікарні. 
 
«Тернопільщина належить до регіонів, де спостерігається високий ризик виникнення сказу серед населення, оскільки показник захворюваності людей є відображенням епізоотичного процесу, що протікає серед тварин, — зазначила у своєму виступі під час цього семінару завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Марія Павельєва. — Щоденно реєструють випадки звернень людей по медичну допомогу до лікувально-профілактичних закладів області з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами. Відповідно збільшується кількість призначених антирабічних щеплень та зростає потреба в антирабічних препаратах. Тим часом щороку скорочуються запаси антирабічного імуноглобуліну та антирабічних вакцин на непередбачувані ситуації щодо сказу. Тому ситуація в області залишається неблагополучною».
 
До речі, у вересні на Тернопільщині оголосили про проведення «повітряної» кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.
 
Літаками АН-2 для них розкидали над лісовими масивами їстівні брикети-приманки із захованими капсулами вакцини від сказу.
 
Захід проводився відповідно до розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України № 100 від 3 вересня 2018 р. «Щодо організації заходів з проведення осінньої кампанії пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин» iз метою збереження стабільної епізоотичної ситуації зі сказу на території Тернопільської області протягом вересня-жовтня. 
 
Пік сказу на Тернопільщині було зафіксовано у 2012 році, коли медики зареєстрували 122 випадки захворювання. Згодом спостерігався спад, проте рівень захворюваності залишався досить високим.
 
За 8 місяців цього року в області було зафіксовано 25 випадків сказу, з яких майже половина припадала на лисиць. Фахівці стверджують, що саме ця тварина є голов­ним джерелом збудника сказу і його поширювачем у природі. 
 
Наразі ж популяція лисиць, зокрема на території Тернопільської області, в рази перевищує максимально допустимі норми, а частковий відстріл тварин проб­леми не вирішує.
 
Тим часом саме лисиці найчастіше проникають на подвір’я сільських жителів у пошуках поживи і заражають свійських тварин, які після цього стають небезпечними для людей. 
 
Нещодавно в сусідній Львівській області померла після тижневого перебування в реанімації 68-річна жінка, в якої діагностували сказ. Жителька села Милятин Городоцького району заразилася смертельною інфекцією від цуценяти, якого, очевидно, вкусила хвора лисиця.
 
Подвір’я сільської хати неподалік лісу було необгороджене, тож руді, за свідченням односельців, не раз туди забігали. Фатальною помилкою померлої було те, що після смерті цуценяти вона не зверталася до ветеринарів, а просто закопала його, як не зверталася до лікаря й після того, як цуценя вкусило її за палець.