Білорусь заангажована Росією, для ТКГ треба шукати новий майданчик - Геращенко

15:58, 15.08.2020
Білорусь заангажована Росією, для ТКГ треба шукати новий майданчик - Геращенко

Білорусь заангажована Росією, для ТКГ треба шукати новий майданчик - Геращенко

Народна депутатка від "Європейської Солідарності" Ірина Геращенко заявила, що після передачі Росії "вангерівців" Україна мусить шукати новий майданчик для переговорів. 

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на Facebook Ірини Геращенко. 

 

"Час поставити в ОБСЄ і нормандському форматі питання перенесення майданчика мирних переговорів в більш нейтральну і не заангажовану РФ країну. Після відданих РФ "вагнерівців" переговорів в Мінську бути не може", - написала Геращенко.

Вона зазначила, що міжнародна ізоляція Білорусі, фактично, пом‘якшилася у серпні 2014 року, коли вперше за багато років туди приїхали європейські чиновники високого рівня, а потім і найпотужніші європейські лідери. Для участі в мирних переговорах із врегулювання кризи на Донбасі.

 

"Лукашенко страшенно тішився своєю роллю "миротворця" і не приховував, наскільки для нього це важливо. Це було важливо і для Білорусі, для її повернення в коло цивілізованих країн. Ситуація змінилася. І перенесення майданчику - це додатковий потужний сигнал Лукашенку, елемент міжнародного тиску на диктаторський режим", - додала Геращенко.

 

Окрім того, Геращенко зазначила, що наразі саме час негайних консультацій з європейськими партнерами України. За її словами, МЗС і ОП мають негайно провести консультації, а Зеленський - телефонні переговори з європейськими лідерами, й виробити заяву, що Україні доєднується до оцінки виборів в Білорусі Європейським Союзом і також не може визнати їх результат.

 

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 13 серпня заявив, що попри останні події в Білорусі наступне засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) відбудеться 18 серпня. На ньому розглядатимуться важливі питання, зокрема продовження дотримання режиму тиші та взаємне звільнення утримуваних осіб.

 

Сьогодні стало відомо, що засідання ТКГ відбудеться онлайн. 

 

Тим часом президент Білорусі провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.