На Кіпрі тисячі котів помирають від штаму коронавірусу

19:48, 05.08.2023
На Кіпрі тисячі котів помирають від штаму коронавірусу

На Кіпрі почалася котяча пандемія

На Кіпрі виникла серйозна проблема зі спалахом котячого Covid-19, що призвело до масових смертей серед тварин. Щоб зупинити поширення хвороби та врятувати улюбленців, влада прийняла рішення використовувати невикористані ліки, призначені для лікування людей. Цей нестандартний підхід має надію зберегти життя кіпрських котів та контролювати поширення вірусу серед них. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Science Alert.

 

Про такий крок оголосили в Уряді, де діють за рекомендаціями Міністерства сільського господарства. Наразі на острові поширений котячий інфекційний перитоніт (FIP) – штам коронавірусу, який не передається людині.

 

«Можуть бути надані запаси препаратів, які використовувалися для лікування хворих на коронавірус людей і більше не використовуються»,– йдеться у заяві місцевого Кабміну. 

 

Постачати ліки планують у вигляді пігулок через ветеринарні служби. Наразі зоозахисники попереджають, що Кіпр перетворюється в острів мертвих котів. Адже хвороба вбила нібито до 300-х тисяч котів. Проте ветеринарна асоціація острова говорить, що це є перебільшенням. Адже в країні мешкає менше 10-ти тисяч котів.

 

За легендою, на острів котів уперше завезла римська імператриця для боротьби з отруйними змінями 1700 років тому. Але археологічні докази вказують на те, що одомашнення могло відбутися вже 9500 років тому.

 

Як повідомляла УМ,  окупованих росіянами територіях Запорізької області на узбережжі Азовського моря, поблизу Кирилівки знаходять тіла мертвих дельфінів. Це викликає екологічну тривогу та потребує ретельного розслідування.