В Україні зафіксували літній рекорд споживання електроенергії

13:53, 17.08.2023
В Україні зафіксували літній рекорд споживання електроенергії

В Україні закликають ощадливо споживати електроенергію. (facebook.com/npcukrenergo)

Новий літній рекорд споживання електроенергії зафіксували в Україні в середу, 16 серпня ввечері.

 

Оскільки генерація не змогла покрити пік споживання довелося звертатися по аварійну допомогу до Румунії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба Укренерго в четвер.

 

Зазначається, що новий рекорд в енергосистемі зафіксували у середу о 21:00, і цей показник на 0,4% перевищив попередній максимум 19 липня.

 

Генерації та імпорту не вистачило для покриття потреб населення через зменшення світового дня та хмарну погоду в деяких регіонах. Як наслідок, сонячні електростанції виробляли менше електроенергії у вечірні години, коли споживання було найвищим. 

 

Тому  "Укренерго" брало аварійну допомогу у Румунії з 19:00 до 22:00 потужністю 400 МВт щогодини для забезпечення споживання. Оператор наголошує, що аварійна допомога – це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.

 

Наразі у ході підготовки до зими тривають ремонти на багатьох теплових та гідроелектростанціях, а також на деяких атомних енергоблоках. Відтак в енергосистемі дуже обмежені можливості для покриття високого споживання.

 

 

Відтак, у четвер, 17 серпня, експорт електроенергії з України не здійснюється, натомість триває імпорт зі Словаччини та Молдови в ранкові та вечірні години з максимальною потужністю в окремі години до 645 МВт.

 

Також росіяни атакували енергетичну інфраструктуру в Дніпропетровській області, наслідок чого було знеструмлено 10 тисяч споживачів. Наразі живлення для всіх споживачів відновлено. Через обстріли були зафіксовані нові пошкодження у електромережах на Харківщині, Херсонщині та Донеччині.

 

Загалом через бойові дії знеструмлено 429 населених пунктів, і відновлення живлення відбувається з дозволу військових та за безпекової ситуації.

 

Зауважимо, що повернення спеки разом із початком робочого тижня призвели до того, що у понеділок максимум споживання зріс одразу на 7% проти попереднього дня (неділі), та на 2,4% проти попереднього робочого дня 11 серпня (п’ятниця).

 

Як повідомляла "УМ", раніше Укренерго неодноразово закликало українців зменшити використання кондиціонерів та потужних приладів