Київ без Щорса: комунальники проводять демонтаж памʼятника

09:46, 09.12.2023
Київ без Щорса: комунальники проводять демонтаж памʼятника

Тепер памʼятник Щорсу відправлять на зберігання в Державний музей авіації України ім. О. К. Антонова.

Уранці 9 грудня в Києві розпочався демонтаж пам'ятника радянському військовому діячу Миколі Щорсу. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації (КМДА) у Тelegram.

 

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

 

Міська влада повідомила, що роботи з демонтажу памʼятника можуть призвести до тимчасового часткового перекриття руху бульваром Тараса Шевченка.

 

За офіційними повідомленнями, 15 листопада отримано всі необхідні дозволи для проведення демонтажу пам'ятника Миколі Щорсу.

 

Микола Щорс — радянський військовий діяч, один із військових командирів більшовиків під час війни 1917-1921 років. Він боровся за радянську владу і воював проти Української Держави й Української Народної Республіки. Учасник червоногвардійських повстанських формувань.

 

На початку листопада уряд дозволив демонтувати пам’ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським і радянським діячам у низці українських міст. Йдеться про ті монументи, які значилися у Державному реєстрі нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. 

 

Але задовго до цього по всій Україні місцева влада почала масово прибирати з вулиць пам’ятники російським та радянським діячам Наприклад, в Полтаві пам’ятники Ватутіну і Пушкіну демонтували в липні цього року, а в Харкові бюст Пушкіна прибрали ще в листопаді минулого року. А 15 листопада у Києві демонтували пам'ятник російському поету Пушкіну, що знаходився у парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна). 
 

Як повідомляла УМ, на станції столичного метро "Вокзальна" у межах декомунізації та дерусифікації, почали маскувати елементи архітектурного оздоблення з комуністичною символікою.