Єврокомісія затримала виділення Угорщині 10 млрд євро через завдану демократії шкоду

15:53, 13.12.2023
Єврокомісія затримала виділення Угорщині 10 млрд євро через завдану демократії шкоду

Орбан хоче надурити усіх, аби тільки отримати мільярди. (facebook.com/orbanviktor)

Європейська комісія вирішила поки що не виділяти Угорщині «заморожені» 10 мільярдів євро, оскільки чекає на останній крок Будапешту з виправлення завданої шкоди демократичній системі стримувань та противаг.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.

 

Зокрема, Європейська комісія заявила, що останні судові реформи Угорщини мають спочатку бути опубліковані в офіційному журналі країни, щоб вони набули чинності, що потім дозволить розморозити до 10 млрд євро допомоги розвитку Будапешта із загального бюджету блоку.

 

У ЄС сподівалися, що розблокування грошей допоможе вплинути на прем’єр-міністра Віктора Орбана. Але його старший помічник почав вимагати суму до 30 млрд євро.

 

Відтак, Єврокомісія відреагувала подальшим підвищенням ставок, оскільки ЄС залучений до боротьби з Угорщиною, що поглиблюється, через підтримку України, на яку Орбан погрожує накласти вето на саміті лідерів блоку в Брюсселі 14-15 грудня.

 

Показово, що на кризу у відносинах з Угорщиною відреагував і президент України Зеленський, який закликав Орбана назвати хоча б одну причину блокування членства України в ЄС.

 

Зокрема, під час пресконференції учасників Саміту країн Північної Європи в Осло, Зеленський сказав про свою розмову з Орбаном у Аргентині на інавгурації президента:

 

"Я не можу сказати, що це була особлива зустріч, або навмисно спланована. У нас був діалог, це правда. І я думаю, що нам потрібно організувати дуже конструктивну зустріч між нашими державами. Бо ми маємо спільні кордони, ми сусіди і нам потрібно розмовляти. Одна із дуже важливих тем, які я підіймав із ним (Орбаном. - ред.) стосувалася саме того, що нам потрібно розмовляти, потрібно вирішувати проблеми, але я дійсно не бачу глобальної проблеми у цьому питанні.

 

Саме тому нам просто потрібно зустрітися. Я показував йому своє позитивне ставлення до такої ідеї".

 

За словами Зеленського, він дав інформацію Орбану щодо того, що він не має жодної причини блокувати членство України в ЄС.

 

"Я попросив його назвати мені хоча б одну причину. Не 3, не 5, не 10. Дай мені одну причину. І я чекаю на відповідь", - додав глава держави.

 

Як повідомляла "УМ", днями Єврокомісія вирішила розморозити Угорщині 10 млрд євро.