Порушення законів і звичаїв війни: ВСУ уточнив кримінальну відповідальність

17:48, 23.04.2024
Порушення законів і звичаїв війни: ВСУ уточнив кримінальну відповідальність

Статтею 438 встановлено відповідальність не за акт агресії, а за порушення законів і звичаїв війни. (twitter.com/mamedovgyunduz)

Верховний суд України виніс дві постанови і уточнив кримінальну відповідальність за статтею 438 Кримінального кодексу про порушення законів і звичаїв війни, якими уточнив відповідальність за неї.

 

Як інфорує Україна молода, про це повідомив колишній заступник генпрокурора, юрист Гюндуз Мамедов у соцмережах у вівторок.

 

Зокрема, Велика Палата Верховного Суду наголосила, що статтею 438 встановлено відповідальність не за акт агресії, а за порушення законів і звичаїв війни під час збройного конфлікту, що триває, незалежно від його законності чи протиправності як такого.

 

«Ці закони та звичаї накладають обовʼязки, заборони та обмеження на всіх комбатантів», - підкреслив пан Мемедов.

 

Також сформульовано висновки щодо застосування норм міжнародного права при встановленні складу цього злочину.

 

«В Україні формується цінна судова практика. При цьому важливо розуміти, що 438 стаття досі є бланкетною, що значно ускладнює слідство щодо воєнних злочинів», - зазначив юрист.

 

Нагадаємо, нещодавно генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що російські злочини на тимчасово окупованих українських територіях, включаючи масові вбивства в Бучі, демонструють модель геноциду, що повинно розглядатися в Міжнародному кримінальному суді.

 

Як повідомляла "УМ", Міжнародна делегація послів низки країн та представників ООН відвідала Харків, щоб на власні очі побачити руйнування внаслідок обстрілів російських терористів.