Як нам змінити країну?

17:05, 02.11.2016

Ветеранські і волонтерські організації все сильніше відходять від своїх цілей. Хтось в земельні теми вліз, хтось неправдним лобізмом зайнявся, а хтось і відкрито рейдерством промишляє.

 

Згадую обличчя організацій роки так півтора тому. Все було інакше – віра у здатність змінити все, віра у власні сили зломати систему і досягнути результату – захисту побратимів.


Але зараз за спиною вже знання. Вони похитнули віру. Багато втратили надію. Для багатьох настала і кризажанру: Що далі робити?


А тут комерси повилазили: «Що хлопці, фінансування немає? Держава ані землі, ані житла не дає? Люди перестали на безпілотники зкидатись? Так не проблема! У вас є (пільги, люди, і багато іншого) а ми знаємо, як на цьому заробити. І організація фінансування матиме, і хлопцям допоможете і навіть собі».

 

Багато і погодились. А що робити? Реально: система стара, не працює, а змінити її не знають як. Фінансування теж немає. Хтось грант вибив? Пощастило! Але щастить одиницям.


А головне– і у чиновників пішла нова фішка: Вас, ветеранських організацій, багато. Це така форма відмазки, що ти начебто втратив право заявляти їм якусь ініціативу, бо є лише одним із... .

 

Раніше вони від нас хоч законопроекти брали, а зараз, якщо і беруть, то виключно ветеранської тематики. А осьсудова і правоохорона реформа, податки, корупція – тут вам зась, це не ваша тема, ви же навіть за назвою хто? Правильно, організація ветеранів АТО, так ось і займатесь тільки ветеранами. Такі репліки чули майже всі.


Та, прокручуючи в голові ці картинки, я раптом усвідомив, що ветеранські організації просто «лотерейного квитка не купили». Якось Учайкін розповідав, що був дуже короткий період, коли Рада могла проголосувати закон про зброю, але у них тоді самого проекту закону не було.


Приблизно в такій ситуації зараз і ветеранські організації. Вони готові змінювати країну. Але зміна передбачає – щось на щось. Так ось: на ЩО змінювати? І цього проекту у нас немає! Ніколи навіть не думали над цим.

 

Ось і крутиться в голові ідея створення структури, навіть без слів «ветеран» і «АТО» в назві. Структуру, яка стала б майданчиком, де ветеранські і волонтерські організації змогли б формувати і впроваджувати ініціативи реформ. Не пов'язаних з ветеранською тематикою, а загальних.


Мені здається, що роль такого центру була би врази важливішою, бо спрямована на досягнення більшого результату – зміни системи держави законим шляхом.

 
І правила для центру ввести: тут немає добрих і поганих, тих, хто багато і мало воював, заляпаних і чистих – тут є тільки ваші ідеї ій ініціативи, знання і досвід, які обговорюватимуться і спільними зусиллями будуть направлятись на досягнення спільної мети.


Оце сиджу і думаю: вийде, чи ні?