Тримай голову в холоді, а ноги — у теплі

28.09.2007
Тримай голову в холоді, а ноги — у теплі

Батарея є – на серці тепло. (Фото Володимира СТАДНІКА.

Опалювальний сезон розпочнеться ще не скоро, а от температура повітря у квартирах та будинках уже змушує замислюватись про додаткове «утеплення» житлової площі.

 

Лот номер один...

Незмінним лідером серед продажу «домашніх пічок» упродовж кількох сезонів залишаються масляні обігрівачі. Підвищена увага споживачів до цих «машин» пояснюється тим, що вони не створюють шуму, не сушать повітря та не спалюють кисень. «Серед безперечних переваг масляних обігрівачів є безпечна температура їхнього корпусу. — Пояснив «УМ» продавець побутової техніки Олександр Шевченко. — У більшості сучасних моделей масляних обігрівачів є термостат, що дозволяє регулювати ступінь нагрівання приладу. А у деяких, дорожчих, моделей, є й система блокування роботи. Тобто у випадку, якщо обігрівач перегрівається, система його автоматично вимикає. А як тільки зникає причина перегріву, прилад продовжує працювати». Деякі моделі масляних обігрівачів працюють не постійно, а в режимі «коротких вмикань». Завдяки чому можна значно зекономити електроенергію. Єдиним же недоліком таких «пічок» є повільність нагрівання, що інколи становить до 15 хв.

Зовні масляний обігрівач нагадує батарею на колесах із п’ятьма, сімома, дев’ятьма чи більше секціями. До речі, від кількості цих самих секцій залежить і площа обігріву. У середньому ж вона становить 15—30 кв. м.

Масляні радіатори можна придбати як на базарі, так і в торговельних центрах. Щоправда, ризик придбати неякісний товар «у громадському місці» значно вищий, адже не всі продавці мають сертифікати, що підтверджують якість приладів. «Строк дії неякісних обігрівачів у середньому становить до 6 місяців. — Розповів електрик Петро. — Після чого вони виходять із ладу, що може призвести і до трагічного випадку».

Від підлоги до стелі

Не так давно на вітчизняному ринку побутової техніки з’явилися обігрівачі конвекторного типу. Принцип їхньої роботи побудований на «підніманні» теплого повітря вгору. Обігрівачі конвекторного типу, так само як і масляні, не «спалюють» кисень та абсолютно безшумні в роботі. Та, на відміну від своїх «конкурентів», мають досить компактні розміри і значно вищу швидкість нагрівання. Наприклад, електричний конвектор потужністю 2 кВт зазвичай має вагу 6—8 кг і товщину не більшу за 7 см.

Конвекторні обігрівачі бувають як довгими, так і короткими, квадратними та прямокутними, високими та низькими, настінними та такими що стоять на підлозі, а також є спеціальні конвекторні обігрівачі для ванних кімнат, що мають здатність «відштовхувати» воду. Серед новинок у родині «конвекторних» — низькопрофільні плінтусні електричні обігрівачі та пласкі електричні конвектори із чорної або прозорої кераміки. На особливу увагу, на думку продавців, заслуговують обігрівачі Siemens, що з’явилися років сім тому. Тут застосовується система електропідтримки та контролю температури. Спеціальний датчик вимірює температуру повітря у приміщенні кожні 40 секунд і подає сигнал на електронний термостат, який вмикає нагрівальний елемент або ж переходить у режим очікування. Такі конвектори досить популярні в Європі. (До речі, нам так і не вдалося побачити ці моделі, але представники однієї з київських фірм, що торгує побутовою технікою, запевнили, що вони є і коштують не набагато дорожче, ніж звичайні конвектори).

Дешева рибка

Інший тип обігрівачів — тепловентилятори. Їхня «аудиторія» зазвичай складається зі студентів (які намагаються обігріти свої кімнати в гуртожитку) та офісних працівників. Якщо переглянути асортимент тепловентиляторів на ринку, там можна побачити здебільшого «екземпляри» з відкритою спіраллю, яка сушить повітря, та значним (у порівнянні з іншими обігрівачами) рівнем шуму, хоча й компактні за розмірами. Як стверджують продавці на ринках, незважаючи на всі недоліки, тепловентилятори розкуповують швидко, адже вони чи не найдешевші серед обігрівачів (окремі коштують від 60 грн).

Асортимент тепловентиляторів у магазинах та торговельних центрах хоч і дорожчий, проте значно надійніший. Досить часто тут зустрічаються керамічні тепловентилятори, де як нагрівач використовують керамічний стрижень, що не сушить повітря. У магазинах «Ельдорадо» вам можуть запропонувати тепловентилятори Philips потужністю 2 кВт. «Це відносно нові моделі обігрівачів, — запевнив продавець­консультант Тарас, — але досить популярні, до того ж доступні. Серед плюсів даних тепловентиляторів — компактні розміри та безшумність. Також ці прилади мають термостат і систему захисту від перегрівання, що, власне, й робить їх надійними».

Інфрачервоні обігрівачі, на думку експертів, найзручніші у використанні, адже їх можна прикріпити до стелі, і тому, що тепло зосереджується знизу, на підлозі та предметах інтер’єру, можна уникнути підвищення температури повітря у верхній частині приміщення. При цьому предмети, що розташовані в зоні дії інфрачервоних обігрівачів, мають температуру набагато вищу за температуру повітря. Контакт із ними, як стверджують виробники, не викликатиме неприємних відчуттів. Окрім всього, інфрачервоні обігрівачі єдині серед обігрівальних приладів мають систему «зонального» обігріву приміщення. Таким чином у різних частинах кімнати може бути різна температура повітря. Вартість інфрачервоних обігрівачів коливається в межах від 500 до 2 тисяч гривень.

Як правильно вибрати обігрівач

Під час вибору обігрівача необхідно враховувати площу кімнати і, виходячи з цього, вибирати модель та потужність приладу. Оптимальне співвідношення у даному випадку – 1 кВт на 10 кв. м. Пам’ятайте: чим більша потужність обігрівача, тим більша його тепловіддача.

Враховуйте й те, у якій кімнаті стоятиме обігрівач. Якщо це дитяча, то, як радять спеціалісти, найкращим та найбезпечнішим варіантом буде масляний радіатор із системою блокування роботи.

«Під час вибору обігрівача, поцікавтесь у продавця, чи є у нього підтвердження, того, що дана продукція сертифікована в Україні, — радить помічник начальника Головного Управління МНС у м. Києві з питань взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Олександр Музиченко. — Цей сертифікат є доказом того, що прилад може експлуатуватися. Досить важливим є й той фактор, у якому стані електропроводка квартири. У старих будинках, як правило, вона не витримує додаткового навантаження, і внаслідок цього виникає коротке замикання. Лише за минулий рік у Києві через недотримання Правил пожежної безпеки та неправильну експлуатацію обігрівачів сталося 289 пожеж».

«Тепла підлога»

Досі ми говорили про додаткове опалення за допомогою обігрівачів, але не звертали увагу на те, наскільки їхнє тепло шкідливе для здоров’я. Лікарі стверджують, що надмірна робота теплових приладів у кімнаті може призвести до порушень роботи серця та дихальних шляхів. Виникає логічне запитання, яке ж тоді додаткове опалення безпечне. Виявляється, що серед усіх видів опалення найсприятливіше на здоров’я людини впливає «тепла підлога». При такому опаленні, з точки зору фізіології, розподілення тепла в кімнаті наближається до ідеального, а відсутність конвективних потоків призводить до зменшення кількості пилу в повітрі. Також завдяки низькій температурі теплоносія, тепла підлога є низькотемпературною системою, що виключає можливість виникнення позитивної іонізації повітря, а отже, і виникнення різних порушень функціонування організму.

Правда, слід урахувати той факт, що тепла підлога використовується переважно у приватних будинках. У міських квартирах із центральним опаленням (ЦО), як стверджують спеціалісти, установка такої підлоги з підключенням до ЦО категорично заборонена. Винятком є лише сучасні новобудови, де уже є спеціально спроектовані стояки для підключення теплих підлог, а також квартири з автономною системою опалення.

Тож, шановні друзі, враховуйте поради спеціалістів і будьте в теплі.

 

ДО РЕЧІ

Орієнтовні ціни на обігрівачі:

Масляні радіатори — від 150 до 900 грн.

Конвекторні обігрівачі — від 400 до 1тис. грн.

Тепловентилятори — від 70 до 700 грн.

Інфрачервоні обігрівачі — 200 до 2 тис. грн.

Тепла підлога — 1 кв. м. від 30 до 50 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>