Парламент помер — хай живе парламент?

05.06.2007
Парламент помер — хай живе парламент?

(РЕЙТЕР.)

      То є зараз Верховна Рада чи нема? У нинішніх реаліях це питання звучить майже як «чи є життя на Марсі». Наприкінці минулого тижня депутати з опозиції здали керівництву парламенту заяви про вихід із фракцій. А це, як відомо, є підставою для позбавлення депутатських мандатів. «Зробили свою роботу і з'їзди «Нашої України» та Блоку Тимошенко — власне, про такі підстави розпуску ВР і домовлялися Янукович, Мороз і Ющенко. Верховна Рада України V скликання припинила своє існування», — повідомила потім прес-служба БЮТ. Але сторона коаліції виявилася неготовою прийняти такі обставини. Вчора спікер Олександр Мороз провів погоджувальну раду, на якій обговорювали порядок денний парламенту на найближчий сесійний тиждень.

 

Коли «зрадників» — ціла фракція

      Радісне повідомлення прес-служби БЮТ з'явилося після того, як блок провів свій з'їзд. БЮТівці повторно «обнулили» список і проголосували за позбавлення мандатів тих депутатів, які негідно та по-зрадницьки понаписували заяви про вихід із фракції. Таких, нагадаємо, — майже вся фракція. І ніяке це не зрадництво, а механізм, через який опозиція хоче розпустити парламент. Ну а справжніми «іудами» для БЮТ стали ті, хто відмовився складати мандат або ж передумав це робити.

      Коаліція — вона хитра. «Синьо-червоний» загін пронюхав, що частина опозиціонерів не хоче відривати мандати від серця, і запропонував їм іще раз підтвердити заяви. «Помаранчеві» були змушені погодитися на переоблік. Відтак відсіялося троє БЮТівців — Микола Замковенко, Олена Вітенко та Сергій Сінченко.

      Одна серйозна втрата є і в «Нашої України» — Борис Беспалий. Цей нардеп відмовляється складати мандат, бо вважає ініціативу опозиції авантюрною. На думку Беспалого, самовільний вихід із фракції з метою спровокувати перевибори є небезпечним прецедентом, коли меншість нав'язує вибори країні, передає його думку УНІАН. «Це — не захист прав меншості, це — диктатура меншості. Не можна побудувати демократію антидемократичними методами», — каже Беспалий. На його думку, «цей сумнівний експеримент над людьми, над країною, над здоровим глуздом тим більш неприпустимий у державі, яка не є правовою, а демократія у якій лише започатковується». Відтак Беспалий вийшов із партії «Народний союз» Наша Україна».

«Це смішна постановка питання!»

      Загалом з'їзди проголосували за позбавлення повноважень 169 депутатів, які вийшли зі своїх фракцій: 103 — із БЮТ і 66 — із «Нашої України». Якби не збої, то могло бути більше. Втім навіть цих «камікадзе» вистачить для того, щоб Верховна Рада недолічилася 300 депутатів і відтак стала неповноважною.

      І тут постає перша загадка: чи є вони депутатами? Дехто вважає, що для цього спікер Олександр Мороз мав би оголосити на засіданні, що такий-то і такий-то депутат вийшов зі своєї фракції, за що був покараний з'їздом блоку, і тому більше не буде нардепом. Однак опозиціонери переконують, що цю процедуру проходити необов'язково, достатньо заяви про вихід із фракції та рішення з'їзду.

      Кореспондент «УМ» попросив прокоментувати цю колізію «нашоукраїнця» Юрія Ключковського. «Хіба чинність заяви залежить від зачитування Головою Верховної Ради? Це смішна постановка питання. Депутат подав заяву, і крапка! З'їзд приймає рішення, базуючись на діях депутата, а не Голови Верховної Ради», — наголосив Ключковський.

      А от соціалісту Євгенові Філіндашу не хочеться відпускати колег із парламенту. «Доти, поки їх не позбавлено повноважень, вони ще депутати, — каже «УМ» представник коаліції. — Як ви знаєте, процедура складення повноважень у такий спосіб не виписана чітко в законодавстві». Відтак Філіндаш не виключає, що своє остаточне слово повинні сказати Центрвиборчком або Конституційний Суд.

      Дивні люди, ці політики. Та вся нинішня криза — це пошук лазівок у великому нагромадженні процедур і процедур для процедур!

Розпуск на Кучминому поданні

      Хай там як, а «відсутність процедури» може датися взнаки навіть тоді, коли підтвердиться, що наприкінці минулого тижня Верховна Рада втратила більш ніж півтори сотні своїх славних синів.

      За логікою, зараз м'яч перестрибує на поле Центральної виборчої комісії. Суто механічно ЦВК мала би визнати депутатами тих щасливчиків, які стоять у списках БЮТ і «НУ» нижче. А списки ж «обнулені»! Що далі? «Рішенням Конституційного Суду витлумачені норми Конституції, — розповідає Юрій Ключковський, — якщо у Верховній Раді відсутні 300 обраних депутатів, то діяльність парламенту припиняється до розв'язання проблеми. Тобто треба або приводити до присяги нових народних депутатів, або, якщо виявиться, що Верховна Рада цілий місяць була бездіяльною, — тоді треба припиняти повноваження ВР відповідно до Конституції».

      «Тобто, — перепитав кореспондент «УМ», — через місяць Президент мав би видати указ про розпуск ВР ?» «Саме так», — відповів Юрій Ключковський.

      Ідеться про рішення Конституційного Суду від травня 2004 року. Воно було винесене ще за поданням Президента Кучми. Леонід Данилович цікавився тлумаченням норми про те, що Президент має право розпустити ВРУ, якщо «протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися».

      Словом, наразі Верховна Рада де-факто існує, але, якщо забрати в неї 169 нардепів, — де-юре є неповноважною. Пан Ключковський каже, що тому «робота парламенту має бути зупинена, і не можна проводити жодних пленарних засідань».

      Євген Філіндаш знову йому заперечує. «На даний момент парламент повноважний, — каже «УМ» пан Філіндаш. — Тому що вся процедура не завершена, і коли вона завершиться — навряд чи хтось скаже».

      На питання, що ж треба для завершення процедури, соціаліст відповідає: «Я думаю, що повна процедура буде після офіційного оприлюднення і підтвердження ЦВК чи КС iнформацiї щодо позбавлення повноважень цих 169 депутатів і неможливості заміщення їх іншими кандидатами».

      Подібну думку вчора озвучив і партійний шеф Філіндаша, Голова Верховної Ради V скликання Олександр Мороз. «Щодо того, як юридично завершити цей процес, перш за все це буде залежати від волі самих депутатів, від волі судів, які розглядають правомірність питання про обнуління списків, і від рішення ЦВК», — сказав Сан Санич. Вчитайтеся в слова Мороза уважно: думається, що саме на перелічених ланках коаліція намагатиметься переграти ситуацію на свою користь. Наприклад, оспорюватиме рішення з'їздів чи ставитиме шлагбауми у ЦВК.

      Дійшло до того, що спікер Мороз наголосив, що в секретаріаті ВР зареєстровано менш ніж 150 необхідних заяв.

Янукович Раді радий

      Коаліція явно пригальмовує і вирощує якісь потаємні плани. І, приміром, «регіонал» Вадим Костюченко стверджує, що парламент буде повноважним навіть тоді, коли звідти вийдуть опозиціонери. «У Конституції чітко сказано, що Рада вважається повноважною, якщо на момент обрання в ній було не менше двох третин, — цитує Костюченка прес-служба Партії регіонів. — У 2002 році Конституційний Суд давав свій коментар: протягом усього скликання має бути дві третини. Але це стосувалося виборів на змішаній системі. Про вибори на пропорційній основі КС нічого не казав».

      І навіть Віктор Янукович — політичний богатир, який першим із «блакитних» погодився на дострокові вибори, — починає крутити носом. Прем'єр наполягає, щоб Рада працювала далі. «Звичайно, є необхідність Верховній Раді попрацювати ще певний період часу», — сказав він під час робочого візиту на південь, у селищі Любашівка Одеської області. «Ми будемо наполягати на тому, щоб парламент працював, був працездатним і мав можливість приймати закони», — цитує главу Кабміну агенція «Інтерфакс».

      А ми кажемо — процедура... Та навіщо та процедура, якщо нема іншого — політичної волі чи принаймні культури дотримування домовленостей?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>