Збираймо медалі Коробками

22.04.2008
Збираймо медалі Коробками

Рівних українці Ользі Коробці в Європі немає.

В українському спорті нерідко саме дами, а не чоловіки, виконують роль «сильної» статі, яка приносить країні медалі й славу. Подібна тенденція сформувалася й у важкій атлетиці — такому, здавалося б, зов­сім не жіночому виді спорту.

Принаймні на континентальній першості, що завершилася в неділю в італійському місті Ліньяно, українки домінували не лише над співвітчизниками–чоловіками, а й над спортсменками з інших країн. У завершальний день жіночих змагань, у п’ятницю, наші дами відмітилися подвійним тріумфом у категорії понад 75 кг. Ольга Коробка вже втретє стала чемпіонкою Європи. Рівних 22–річній спортсменці з Чернігова не знайшлося ані в ривку (127 кг), ані в поштовху (150 кг), ані, зрозуміло, в сумі. Компанію Коробці склала ще одна українка — Юлія Довгаль, яка в усіх трьох номінаціях показала другий результат (118+140). Бронзова призерка, полячка Магдалена Уфнал, програла 24–річній Довгаль аж 21 кг.

Цей успіх дозволив нашим дамам посісти перше місце в командному заліку (469 очок). Друга й третя позиції залишилися за атлетками з Росії (454) й Туреччини.

Значно скромніше виступила наша чоловіча збірна, пояснення чому можна знайти в тому, що приїхала вона до Італії не в найсильнішому складі (наприклад, призер чемпіонату світу Артем Удачин цілеспрямовано готується до Олімпійських ігор).

Жодною медаллю в двоборстві українці не відзначилися, проте отримали три «малі» нагороди. Донеччанин Костянтин Пилієв, попри те, що виступав у групі В, здобув «бронзу» в поштовху в категорії до 94 кг, піднявши над головою 212 кг. У ривку його 170 кг стали п’ятим результатом, тож у сумі він зупинився за крок до п’єдесталу.

Ще двоє наших спортсменів взяли в останній день по одному малому «сріблу». У категорії до 105 кг Олексій Торохтій став другим у поштовху (220 кг), поступившись першістю литовцю Вишняускасу лише за більшою власною вагою. У ривку атлет із Харцизька показав шостий результат (175 кг) і у двоборстві обмежився п’ятою позицією.

Наймолодший учасник групи А у вазі понад 105 кг, 21–річний українець Ігор Шимечко виборов срібну медаль у ривку (196 кг). Але лише восьмий показник у поштовху (218 кг) не дозволив львів’янину піднятися в сумі вище шостого місця. У заліку збірних «синьо–жовті» фінішували аж 12–ти, а призерами стали команди Росії, Франції й Азербайджану.