Провал воскресіння із мертвих

22.04.2008
Провал воскресіння із мертвих

Розчарування українців після програшу збірній Угорщини.

Посередня гра української команди в контрольних матчах викликала побоювання за виступ на чемпіонаті світу в першому дивізіоні ще напередодні візиту «синьо–жовтих» до Японії. Три нічиї в зустрічах із далеко не найсильнішими суперниками, а головне — не надто привабливі й вражаючі дії українців у спарингах залишали місце лише для сподівань, що на вирішальні битви наші хлопці зуміють–таки мобілізуватися. Проте гру належного рівня підопічні громадянина Росії Володимира Голубовича не показали і в Саппоро. Якщо збірній України ще вистачило сил і класу, аби впоратися з аутсайдерами, то в останні два дні першості команда виглядала блідою тінню самої себе зразка попередніх років. Із неймовірними труднощами українці в п’ятницю по булітах здолали японців. А в суботу на них чекав провал у двобої з угорцями.

Здавалося, наші західні сусіди мають бути слабшими за господарів турніру, проте, як виявилося, це не так. Останнім часом хокей в Угорщині переживає справжній бум. Національна команда під керівництвом італо–канадця Пата Кортіни минулого року обігрувала не лише українців, а навіть олімпійських чемпіонів шведів! Подібні успіхи нашому хокею лише сняться. Продовженням святкування 80–річного ювілею угорського хокею став світовий чемпіонат на японському острові Хокайдо.

Збірна Угорщини до першості готувалася надсерйозно, закликавши під свої прапори, крім кращих гравців національних турнірів, представників чемпіонатів Швеції, Італії, Франції, Великої Британії, нижчих заокеанських ліг. Українці ж зібрати бойовий склад так і не змогли. Треба віддати належне тим, хто погодився грати за збірну, але їхній виступ у Японії показав, що наші ветерани поступово сходять з великої сцени, а гідна зміна їм так і не виросла. Чесно кажучи, не варто було очікувати, що після тривалого періоду занепаду хокею в Україні все можна повернути на круги своя за кілька місяців. Навіть за умов гідного фінансування. Тож єдина путівка до вищого дивізіону від групи В цілком логічно дісталася угорцям, котрі піднімаються до еліти після 70–річної перерви.

У завершальному матчі на «Цукісаму арені» збірна України не спромоглася воскреснути з мертвих. Можна казати, що не виручив голкіпер Ігор Карпенко, але ж у командному виді спорту як виграє, так і програє весь колектив. Команда Голубовича не зуміла відійти після стартового шоку, коли наші «горіли» з рахунком 0:3. Таким чином українці залишаються ще принаймні на один рік у першому дивізіоні. А до еліти разом з угорцями повертаються австрійці — переможці групи А першого дивізіону.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Перший дивізіон. Група В (Саппоро, Японія)

5–й тур. Україна — Угорщина — 2:4 (0:2, 2:1, 0:1; Благий, 38; Семенченко, 38 — Й. Ваш, 11; Палкович, 20 (більш.); Петерді, 22; М. Ваш, 60 (менш.)), Хорватія — Литва — 3:4, Японія — Естонія — 7:3.

Підсумкове становище: Угорщина — 15, Україна — 11, Японія — 10, Литва — 6, Хорватія — 2, Естонія — 1.

Група А (Інсбрук, Австрія). Підсумкове становище: Австрія — 15, Казахстан — 11, Польща — 9, Велика Британія — 7, Голландія — 2, Корея — 1.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу (серії до чотирьох перемог). Східна конференція. «Бостон» — «Монреаль» — 5:4 (серія — 3:3), «Нью–Джерсі» — «Рейнджерс» — 3:5 (1:4), «Вашингтон» — «Філадельфія» — 3:2 (2:3). Західна конференція. «Калгарі» — «Сан–Хосе» — 2:0 (3:3), «Детройт» — «Нешвілл» — 2:1 ОТ, 3:0 (4:2), «Анахайм» — «Даллас» — 5:2, 1:4 (2:4), «Колорадо» — «Міннесота» — 2:1 (4:2).

* * *

Євротур. 4–й етап. Кубок «Ческе Поїштовни» (Ліберець, Чехія). 2–й тур: Чехія — Фінляндія — 2:1 (по бул.), Росія — Швеція — 9:4. 3–й тур: Чехія — Росія — 2:3, Фінляндія — Швеція — 3:2 ОТ.

Підсумкове становище Кубка «Ческе Поїштовни»: Росія — 9, Чехія — 5, Фінляндія — 3, Швеція — 1.

Підсумкове становище Євротуру: Росія — 30, Фінляндія — 17, Чехія — 15, Швеція — 10.

* * *

Вища ліга Росії. Фінал. «Автомобіліст» — «Хімік» — 0:2, 4:0 (серія — 1:1).