Юля принесе себе у жертву?

21.11.2008

Дива не сталося: настав четвер, а парламентські сили не представили погоджену кандидатуру спікера. Тому Верховна Рада знову взяла паузу і розійшлася до вівторка. Цікаво, що навіть для прийняття цього рішення депутатам знадобилося кілька спроб і ціла година часу. Парламент «заклинило», а ініціатори відставки Яценюка, очевидно, й самі не знають, що робити далі.

Пропозицію перейти працювати з залу в комітети й кулуари зранку вніс перший віце–спікер Олександр Лавринович. Він сказав, що на погоджувальній раді таку ідею підтримали три найчисельніші фракції — БЮТ, ПР і «НУНС». Але за зміни в порядку денному проголосувало тільки 155 нардепів. «Що ви нам голову морочите? Якщо ви домовились, то голосуйте», — обурювався «регіонал» Ярослав Сухий.

Виявилося, що фракція БЮТ вирішила не переривати засідання «під куполом» і наполягала на розгляді антикризових законів. Але як же їх розглядати, якщо нема Голови, який підписав би ці закони? Роздратований голова фракції БЮТ Іван Кириленко сказав, що його фракція готова додати голоси задля розблокування роботи ВР: «Створюйте коаліцію і беріть на себе відповідальність так, як Конституція передбачає. Не виходить коаліцію створити, але наші голоси потрібні — будь ласка, ми [готові] під зобов’язання: не чіпати сьогодні уряд, не множити кризу, не чіпати парламент, не дратувати суспільство достроковими виборами — і ми підтримаємо своїми голосами».

Логічно, що після відмови закрити пленарне засідання Лавринович був змушений оголосити про перехід до виборів спікера. Але ця пропозиція набрала тільки 78 голосів. Пат. Перший заступник неіснуючого Голови розгубився і перманентно звертався до залу з питанням, «які пропозиції ще можуть бути». Друга спроба розійтися набрала 218 голосів. «Регіонал» Сергій Єфремов зізнався: у парламенті ведуться переговори про формування більшості, після них і буде визначена кандидатура спікера. Невдовзі була третя спроба: 302 «за».

 

НЕ СПІКЕРОМ ЄДИНИМ

Під час обговорення в парламенті Володимир Литвин запропонував домовитися про пакет антикризових заходів, і «під цей пакет запропонувати переформатування в складі уряду». Очевидно, йдеться про створення уряду меншості, який діятиме без коаліції, але на основі компромісу.

Натомість Віктор Янукович, перебуваючи у Москві, заявив, що «переговори ведуться не тільки щодо кандидатури спікера, а й щодо переформатування коаліції, щодо можливої відставки уряду». На його думку, політиків має згуртувати консенсус.

Юлія Тимошенко висловила готовність піти з посади задля того, щоб усі сили об’єдналися для боротьби з кризою. «Якщо хто–небудь з нас — включаючи Прем’єр–міністра — за баченням об’єднаної в парламенті великої коаліції — хто–небудь із міністрів, віце–прем’єр–міністрів — не влаштовує, і можна запропонувати кращі кадри, — будь ласка: голосування після об’єднання. І ми всі готові сьогодні діяти так, як потрібно для країни, а не для окремих політиків», — сказала Тимошенко на нараді з представниками місцевих органів влади з питань бюджету.