Конфлікт плану не завада

21.11.2008

Президент Віктор Ющенко закликав країни–члени НАТО надати нашій державі План дій щодо членства в Альянсі. Це питання вирішуватиметься на саміті міністрів закордонних справ НАТО у грудні. «Я переконаний, що м’яч не на полі України. Україна зробила все, що мала зробити. Ми віддані цьо­му шляхові. Все інше залежить від бажання партнерів, які репрезентують НАТО», — сказав Ющенко в інтерв’ю британській газеті «Таймс».

Глава держави вважає, що надання Україні ПДЧ особливо актуальне з огляду на війну в Грузії. Віктор Ющенко попросив не використовувати як аргумент для відмови політичну нестабільність і конфлікт між Президентом і Прем’єр–міністром. «План дій не є гарантією того, що Україна приєднається до НАТО, але це гарантія того, що ми матимемо більш інтенсивний і повний діалог; що Західна Європа чутиме нас і подасть руку підтримки, — сказав Ющенко. — Це той сигнал, який ми хотіли б отримати».

Віктор Ющенко переконаний, що приєднання України до НАТО сприятиме безпеці в Європі, а також гарантуватиме незалежність нашій країні. При цьому глава держави вдався до історичного екскурсу: «Із 1918 року Україна шість разів проголошувала незалежність, і п’ять разів цей намір не мав успіху. Одна з головних причин цього — те, що ми не мали зовнішніх партнерів, які б визнали нашу територіальну цілісність».

Президент закликав не піддаватися тискові Росії при розгляді питання щодо ПДЧ. «Таймс» слушно відзначає, що стурбованість Ющенка пов’язана ще й із тим, що в 2017 році Україна сподівається позбутися дислокації в Криму російського Чорноморського флоту.

«Для Європи існує багато загроз. І єдиний шлях — це розширення стабільності та безпеки в регіоні», — констатував Президент, додавши, що вступ до НАТО «не є політикою загрози будь–кому, зокрема і Росії».