Щоб стояло в кожній хаті

21.11.2008
Щоб стояло в кожній хаті

Учора ЄС офіційно відкрив сайт європейської електронної бібліотеки, повідомляє «Франс прес». Вона отримала назву Europeana («Юропіана»), хоча, можливо, з часом у нас приживеться українізована форма цієї назви — «Європіана». Це приблизно два мільйони видань у цифровому форматі: аудіо, відео та фотоматеріали, фільми, картини, мапи, газети, нотні матеріали, історичні документи, художня і наукова література та рукописи і старовинні манускрипти. Доступ до цієї гігантської віртуальної бібліотеки є вільним, безкоштовним, тому користувачі інтернету з усього світу отримали можливість користуватися матеріалами більшості бібліотек, архівів та музеїв країн Європи.

Робота з розширення інтернет–бібліотеки триває і до 2010 року її користувачам будуть доступні вже 10 мільйонів видань. На їх оцифрування знадобиться 350—400 млн. євро. Цифра вражає, але потрібно пам’ятати, що це лише крапля у морі, оскільки всі європейські бібліотеки разом мають у своїх запасниках 2,5 мільярда книг. До 2012 року в цифровий формат буде переведено лише чотири відсотки з цього велетенського запасу, тобто приблизно 100 мільйонів книг.

На створення «Європіани» надихнув європейців античний приклад матері всіх бібліотек — книгозбірні в Александрії.

«Інтернет та цифрові технології «дозволять чеському студенту отримати доступ до Британської бібліотеки без поїздки до Лондона, а шанувальнику мистецтва з Ірландії ближче придивитися до Мони Лізи, не відвідуючи «Лувра» — сказала на церемонії відкриття комісар ЄС із нових технологій Вівіан Редінг. Штат віртуальної бібліотеки нараховує лише 14 осіб, а річний бюджет — 2,5 млн. євро. Доволі скромно, як для такого грандіозного проекту. Але в цю суму не входить вартість переведення друкованих та інших матеріалів у цифровий формат.

Окрім фінансування проекту, до вирішення залишаються ще кілька проблем. Головна з них — розробка надійних методів довготривалого зберігання велетенських обсягів інформації та вирішення питання авторських прав. Варто запам’ятати адресу сайту загальноєвропейської цифрової бібліотеки — http://www.europeana.eu.

Європейський інтернет–проект не є першим у світі. 2006 року одна американська комп’ютерна фірма започаткувала подібний проект, але через 18 місяців відмовилася від нього з фінансових міркувань. На той час її запасники нараховували 750 тис. цифрових найменувань. Піонером у цьому напрямку є американська компанія Google, яка започаткувала свій проект Google Book Search («Пошук книг») 2004 року і стверджує, що на цей час уже має сім мільйонів цифрових найменувань.

Проект «Європіана» був започаткований 2005 року з ініціативи Франції. Тому й не дивно, що з двох мільйонів цифрових одиниць «Європіани» більше половини представлені Францією. Навіть фільм про падіння Берлінської стіни представлений не Німеччиною, а Францією. Для порівняння, 90 відсотків світового сектору інтернету є англомовним і лише приблизно два відсотки є франкомовним. Для прикладу, внесок у «Європіану» Великої Британії становить 10 відсотків, Нідерландів — 10 відсотків, Іспанії — 1,4 відсотка, Італії — один відсоток.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>